6 Elke Van Den Brandt en Zakia Khattabi van respectievelijk Groen en Ecolo.
Photo News Elke Van Den Brandt en Zakia Khattabi van respectievelijk Groen en Ecolo.

Onderhandelingen voor Brusselse regering gestart zonder Open Vld: “Soms is er wat tijd nodig”

In het Brussels Parlement zijn vanmiddag de onderhandelingen gestart voor de vorming van een Brusselse regering. Dat gebeurde met een valse noot aangezien Open Vld niet kwam opdagen. De partij wil eerst nog een onderhoud met de formateurs, dat moet in de loop van de dag plaatsvinden. De overige vijf partijen -PS, Ecolo, Groen, one.brussels-sp.a en DéFI- betreurden de afwezigheid van Open Vld, maar toonden zich niet echt ongerust.

De onderhandelingen worden geleid door de formateurs Rudi Vervoort (PS) en Elke Van den Brandt (Groen). De delegaties van de partijen zijn samengesteld uit twee onderhandelaars en één medewerker. Op de eerste vergadering zal Vervoort zijn nota toelichten en krijgen de onderhandelaars toelichting door de administratie over de toestand van de begroting. De kabinetschef van Guy Vanhengel (Open Vld) neemt ook deel aan de vergadering, is het horen.

Elke Van den Brandt betreurde de afwezigheid van Open Vld, maar was er gerust in dat “ze elkaar nog zullen ontmoeten". Ze hoopte dat het gesprek met Open Vld er snel komt. 

6 De actie van Greenpeace ging niet onopgemerkt voorbij.
BELGA De actie van Greenpeace ging niet onopgemerkt voorbij.

“Draad gespannen, maar niet gebroken”
"Soms is er wat tijd nodig bij sommige partijen. Dat heeft niet altijd met Brussel te maken", reageerde Pascal Smet (one.brussels-sp.a). Hij is ervan overtuigd dat Open Vld alsnog rond de tafel zal gaan zitten. "Ik hoop dat we snel kunnen vooruitgaan."

Ook Vervoort erkende dat "de toestand in Brussel soms wat ingewikkeld is". Maar hij toonde zich optimistisch. "De draad is gespannen, maar nog niet gebroken.”

"Wat telt is dat er geen breuk is", vulde Laurette Onkelinx aan. “Er komt nog een ontmoeting met de formateurs. Het komt erop aan om hen gerust te stellen.” Het PS-kopstuk waarschuwde wel om "Brussel niet te laten gijzelen door andere dossiers".

Open Vld wil MR mee aan tafel hebben. “Maar in Brussel beslist elke taalgroep autonoom over de coalitiepartners”, benadrukken Onkelinx en Bernard Clerfayt (DéFI).

6 Laurette Onkelinx.
Photo News Laurette Onkelinx.

Actie van Greenpeace
Greenpeace wachtte de onderhandelaars vanmiddag op met een cadeau: een verbrandingsmotor die omgetoverd was tot museumstuk. De milieuorganisatie pleit ervoor om van Brussel een voorbeeldstad te maken die resoluut kiest voor een sociale en klimaatvriendelijke mobiliteit, zonder auto’s op fossiele brandstoffen. Concreet vragen ze een rijverbod voor dieselwagens vanaf 2025 en benzinewagens vanaf 2030.

6 Pascal Smet.
BELGA Pascal Smet.
6 Rudy Vervoort.
Photo News Rudy Vervoort.
6 Elke Van Den Brandt.
Photo News Elke Van Den Brandt.

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • andre callens

    Zolang we geen elektriciteit opwekken met hernieuwbare of kern energie is de uitstoot van CO2 per km voor elektrisch wagens hoger dan voor benzine of diesel motoren. Eerste werk voor een beter klimaat is een duurzame energie transmissie. Als iemand iets anders beweerd sorry dan is dit gelogen.

  • Geert Landsman

    Dat Greenpeace dan even uitlegt wat de alternatieven zijn, want ze geven nooit oplossingen.

Lees meer