Jean-Luc Crucke.
BELGA Jean-Luc Crucke.

Ondervoorzitter MR: “Niet over confederalisme praten. Wie dat wil, moet maar verhuizen”

De Franstalige liberalen van de MR weigeren over confederalisme te praten. Dat heeft ondervoorzitter Jean-Luc Crucke vandaag nog eens duidelijk gemaakt in De Ochtend op Radio 1. Hij ziet zulke onderhandelingen als de opstap naar het einde van België. “Wie dat wil, moet maar verhuizen.”

Crucke zit zo op de lijn van zijn partijgenote en ontslagnemend minister van Begroting Sophie Wilmès. Zij vond het gisteren niet kunnen dat voormalig Brussels minister-president Charles Picqué "duidelijk zegt dat de PS klaar is om met de N-VA over confederalisme te onderhandelen". "Deze grote ruilhandel tussen de PS en de N-VA is gewoonweg onaanvaardbaar voor de MR", verklaarde Wilmès in La Dernière Heure.

Crucke zit dus op dezelfde lijn, al laat hij wel een opening om over institutionele zaken te praten. "Er zijn zoveel definities van confederalisme, N-VA heeft er zelf niet eens één. Over mogelijkheden om de bestuurbaarheid van het land groter te maken en het te laten, moeten we zeker kunnen spreken." Maar eerst is het aan de grootste partijen in Vlaanderen en Wallonië - de N-VA en de PS - om rond de tafel te gaan zitten, aldus Crucke. "Anders komt er geen oplossing."

Sociale zekerheid

Met dat laatste is ook John Crombez het eens. De sp.a-voorzitter sloot dinsdagavond in Terzake institutionele gesprekken niet uit. Als N-VA en PS rond de tafel gaan, "zal het behoud van de federale sokkel van de sociale zekerheid daarbij zeker op tafel komen. Maar als men wil spreken over de organisatie van het land zelf - of dat dan confederalisme heet of iets anders - en er is een grote partij die dat vraagt, dan moet daar even goed naar geluisterd worden.”

De sp.a zelf is beschikbaar voor gesprekken, maar zal niet aan een federale regering deelnemen als ze niet nodig is om aan een meerderheid te geraken, aldus Crombez.

194 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • vanaeken jokke

    Peter Nols een beetje overdrijven mag.Het groot verschil over enkele jaren zie dat Antwerpen veranderd is.Na 20 jaar en 200 miljard is er in de Walen niet veel veranderd.Peter eens lezen,Wat kan Vlaanderen doen met 10 miljard scholen ziekenhuizen zorgcentrum alles opgelost.Wees er zeker van Peter het is veeeeel meer dan 10 miljard geen enkele politieker durft het bedrag vermelden.5 miljard meer voor de Walen alleen voor SZ zeggen ze,er zijn veel van die potjes waar Walen welig door graaien.

  • Frank Vekemans

    @ Peter Nols als ik uw standpunt goed begrijp moet de haven van Antwerpen gesloten en dichtgegooid worden en moeten alle bedrijven die afhankelijk van de haven zijn sluiten en moeten alle werknemers van deze bedrijven werkloos worden, dat is een knappe voorstelling hoe de economie in Vlaanderen moet gerund worden, dit is de manier om 75% van de Vlaamse bevolking werkloos te laten worden want bijna elk bedrijf in Vlaanderen heeft rechtstreeks of onrechtstreeks bindingen met de haven van Antwerpen

Lees meer