BELGA

"Aan KU Leuven is het nog lang wachten op eerste vrouwelijke rector"

"Vrouwen hebben op weg naar echte gendergelijkheid nog steeds een belangrijke kloof te overbruggen. Dat is ook het geval hier aan de KU Leuven". Dat heeft Katlijn Malfliet, vice-rector aan de KU Leuven en onder meer bevoegd voor het diversiteitsbeleid, vandaag gezegd in haar laudatio voor Michelle Bachelet.

Malfliet herinnerde eraan dat de eerste vrouwelijke professor aan de KU Leuven pas in de jaren '60 benoemd werd en pas pas sinds de jaren '80 vrouwen op min of meer reguliere basis eredoctoraten krijgen. "Aan deze universiteit is het echter nog steeds wachten op de eerste vrouwelijke rector. Je zal in deze prachtige Lakenhalle ook geen enkel schilderij aantreffen van een vrouw", aldus Malfliet.

"Om deze kloof te overbruggen zijn mensen met een sterke stem nodig, inspirerende voorbeelden, moedige leiders." Dat is volgens Malfliet dan ook de reden dat de vrouwelijke president van Chili, Michelle Bachelet, een eredoctoraat krijgt. "U moedigt ons vrouwen aan om dapper en zonder angst een belangrijke rol op te nemen in onze samenleving en universiteit, en onze vrouwelijkheid waardig uit te dragen", aldus Malfliet aan het adres van Bachelet.

Lees meer