het toelatingsexamen voor kandidaat-artsen gisteren in Brussels Expo.
Photo News het toelatingsexamen voor kandidaat-artsen gisteren in Brussels Expo.

1.227 kandidaat-tandartsen doen mee aan Vlaams toelatingsexamen, waaronder 169 Nederlanders

Nadat de kandidaat-artsen dinsdag hun toelatingsexamen aflegden in Brussels Expo, is het vandaag de beurt aan hen die tandarts willen worden. 1.227 kandidaat-studenten zijn ingeschreven. Van hen mogen alleen de 135 studenten met het beste resultaat aan de opleiding tandheelkunde aan een Vlaamse universiteit beginnen, ofwel minder dan één op de tien.

 Vanaf acht uur 's ochtends stroomden de eerste deelnemers van de toelatingsproef toe. Enkelingen onder hen arriveerden gepakt en gezakt voor Rock Werchter. Het is de eerste keer dat het aantal kandidaten dat tot de opleiding wordt toegelaten op voorhand vastligt. Niet alle kandidaat-studenten begrijpen waarom dit zo moet zijn, zo bleek aan de ingangspoort van het examen.

"Ze spreken altijd van een tandartsentekort en dan laten ze er maar 135 door", zegt Alexia Hellin, die nu al weet dat ze volgend jaar gewoon opnieuw meedoet als ze niet bij de hoogst gerangschikten zit. "Ik wou tandarts worden vanaf mijn vijf jaar. Dit is iets wat ik echt wil en ik ga dat niet opgeven door dat getalletje van 135 personen dat maar mag starten. Ik ga blijven proberen." 

Voorzitter van de examencommissie, Jan Eggermont, verklaart deze paradox: "We zouden op dit ogenblik inderdaad meer tandartsen in de maatschappij willen hebben en die 135 is een verhoging van het aantal geslaagden in vergelijking met vorig jaar. Je moet dit ook zien in vergelijking met de opleidingscapaciteit die we hebben in Vlaanderen. Er is een opleiding tandheelkunde in Gent en in Leuven, we kunnen geen oneindig aantal tandartsen opleiden."

Bijna 8 procent van de deelnemers gisteren aan het artsenexamen waren Nederlanders. Voor het tandartsexamen ligt dat percentage nog hoger, op 11,1 pct (of 119 deelnemers). Pavei Amin uit Arnhem legt uit wat ze in België komt zoeken. "Ik heb al een bachelordiploma dat in Nederland 18.000 euro kost. Het is gewoon financieel gunstig om in België te studeren. Op middelbare scholen wordt in Nederland ook het advies gegeven om toch even te kijken hoe dat in België zit."

Er waren ook 47 deelnemers uit andere landen. Het overgrote merendeel (70,4 pct) zijn vrouwen, net iets meer dan de helft (55,7 pct) zit in het zesde middelbaar. Andere deelnemers zitten nog maar in vijfde (of vierde) middelbaar, komen uit het buitenland of zijn al bezig met hogere studies.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • emiel wouters

    Die gaan we dan even aan de tand voelen, zeker die Nederlanders.

  • patrick jonckheere

    Hopelijk zullen er veel afstuderen. Zoek maar eens een tandarts al je eigen tandarts op pensioen gaat. Meestal krijg je te horen dat ze niemand meer aannemen wegens te groot kliënteel.

Lees meer