THINKSTOCK

Accreditatie opleidingen verpleegkunde in gevaar

De kans is bijzonder groot dat de Vlaamse opleidingen in de verpleegkunde hun accreditatie verliezen. Dat zegt de voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad Toon Martens maandag. Enkel als de bacheloropleiding verpleegkunde met zes maanden wordt verlengd, voldoen de Vlaamse hogescholen aan de nieuwe Europese norm. Martens roept de Vlaamse regering op haar verantwoordelijkheid te nemen, zo niet dreigt er tegen het academiejaar 2015-2016 geen opleiding verpleegkunde meer te zijn in Vlaanderen.

"Opleiding verpleegkunde in gevaar door 'domme Europese regels'", meldde de Leuvense studentenkrant Veto vandaag. Toon Martens bevestigt enerzijds dat de Vlaamse opleiding verpleegkunde niet voldoet aan de Europese norm. Maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend, luidt het.

Volgens de Europese richtlijn moeten studenten verpleegkunde 2.300 uur stage lopen. De Vlaamse studenten komen slechts aan 1.200 uur. Voor de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die opleidingen keurt en erkent, is dat voldoende om de accreditatie voor de opleiding verpleegkunde niet te verlengen voor het schooljaar 2015-2016. Volgens Martens is de oplossing het verlengen van de studieduur met een half jaar. "Maar dan moet de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid opnemen want aan zo'n verlenging hangt een serieus prijskaartje", zegt Martens.

Martens ziet ook nog andere problemen met de opleiding. "Momenteel is er naast de bacheloropleiding nog een HBO5-opleiding die dezelfde uitkomst biedt. En aan het bachelor-na-bachelorsysteem (BanaBa) moet ook worden gesleuteld", stelt Martens. De voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad pleit daarom voor de oprichting van een taskforce waarin het hoger onderwijs, het ministerie van Onderwijs en Welzijn en vertegenwoordigers uit de ziekenhuissector zetelen. "En die taskforce moet zo snel mogelijk beslissen over de verlenging van de studieduur", vindt Martens.

Tijdelijke accreditatie
Een tijdelijke accreditatie behoort tot de mogelijkheden maar Martens wil toch snel een oplossing. Al lijkt dat met de komende verkiezingen moeilijk te worden. "De Vlaamse regering moet beseffen dat het wegvallen van de accreditatie drastische gevolgen zal hebben."

Het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet zegt dat er momenteel verkennende gesprekken lopen en wenst geen voorafgaande uitspraken te doen.

Op 1 oktober 2013 waren er volgens de Vlaamse Hogescholenraad 8.584 studenten verpleegkunde, van wie er 2.000 in de finale fase van hun opleiding zitten.

Lees meer