Ben Weyts.
Photo News Ben Weyts.

Centrale toetsen voor Vlaamse leerlingen vanaf 2023

Er komen voor het eerst centrale toetsen in Vlaanderen. Elke leerling zal in de loop van het leerplichtonderwijs vier keer zo'n centrale toets afleggen: aan het einde van het 4de en het 6de leerjaar en aan het einde van het 2de en 6de jaar secundair onderwijs. De eerste toetsen worden afgenomen in 2023, aldus Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

"Dit is een kleine revolutie in het Vlaamse onderwijs. Voor het eerst zullen we de leerwinst van alle leerlingen objectief in kaart brengen. Zo kunnen we de kwaliteit van ons onderwijs gericht verbeteren", aldus de minister in een mededeling. "We zullen kunnen meten in hoeverre de leerlingen de eindtermen echt beheersen en in hoeverre leerlingen en scholen erin slagen om leerwinst te boeken. We moeten dit doen als we de kwaliteit van ons onderwijs willen beschermen en als we de lat hoog willen blijven leggen voor onze leerlingen.”

De Vlaamse regering trekt nu 13,5 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van de centrale toetsen. Die zullen worden afgenomen aan het einde van het 4de en 6de leerjaar en aan het einde van het 2de en 6de jaar secundair onderwijs. Een universitair steunpunt zal als onafhankelijke instantie gestandaardiseerde, genormeerde, gevalideerde en net- en koepeloverschrijdende proeven uitwerken. De onderwijsverstrekkers zullen via een klankbordgroep betrokken worden bij de ontwikkeling van de toetsen, zodat het eindresultaat gedragen is door het veld. In het secundair onderwijs zullen de eerste gecentraliseerde toetsen afgenomen worden in 2023, het lager onderwijs volgt in 2024.

Weyts lanceert een open oproep voor een universitair steunpunt dat de toetsen zal uitwerken, scholen zal ondersteunen bij de afname en de resultaten zal analyseren op leerling-, klas-, school- en systeemniveau. Er is meteen voldoende financiering voorzien tot eind 2025. 

Katholiek Onderwijs Vlaanderen ziet wel brood in de centrale toetsen. Woordvoerder Pieter-Jan Crombez stelt dat de toetsen bijkomende data kunnen opleveren voor het kwaliteitsbeleid van de scholen. “Dit kan werken als de resultaten in de praktijk door de scholen gebruikt kunnen worden om hun kwaliteitsbeleid aan te scherpen”, zegt hij. “Het is dan wel belangrijk dat de scholen die resultaten krijgen, ermee aan de slag kunnen en ook kunnen rekenen op ondersteuning.”

Het Gemeenschapsonderwijs (GO! ) heeft voorlopig niet gereageerd.

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • YVES DE GROOTE

    Ik hoop dat zulke toetsen zich niet beperken tot het opvragen van wat geheugenwerk om de centrale computer ter wille te zijn. Hopelijk wordt ook denkwerk, begrip, evolutie gepeild.

  • KITTY VAN DEN BOSSCHE

    Kan iemand Weyts en elke politici die de laatste maanden al die “geweldige” beslissingen hebben genomen (en veranderd, en weer hernomen en veranderd, etc etc) ook aub een bekwaamsheistest opleggen en jaarlijks een examen laten doen want bij velen is het verstand gestopt met werken vanaf de portefeuilles gevuld werden..

Lees meer