iStock

Exclusief voor abonnees

Ecolo wil vak Nederlands verplicht maken: “Veel Franstaligen vinden het een lelijke taal”

Ongeveer een derde van de leerlingen in het Franstalig onderwijs - met uitzondering van Brussel - volgt het vak Nederlands. Geen verplichting, zoals het Frans in het Vlaams onderwijs. Ecolo wil daar, als regeringspartner, nu verandering in brengen. Maar dat zal eerst nog heel wat voeten in de aarde hebben. “Het Nederlands kampt met een groot imagoprobleem in Franstalig België.” 

“Nederlands? Dat vak wordt op onze school niet gegeven.” De middelbare school in kwestie, Institut Notre-Dame d’Arlon, in de verre provincie Luxemburg, is daarmee geen uitzondering in Wallonië. In het Franstalig onderwijs kan elke leerling zélf kiezen welke ‘vreemde taal’ hij of zij wil volgen: Engels, Duits of Nederlands. Met uitzondering van Brussel, want daar is het Nederlands als vak wél verplicht, kan een leerling in het Franstalig onderwijs z’n hele schoolcarrière doorbrengen zonder één les Nederlands te volgen. En dat is ook de realiteit: qua populariteit steekt het Engels er met kop en schouders bovenuit. Ongeveer een derde kiest voor het Nederlands. En toch: Ecolo wil het Nederlands, of het Duits in de scholen in de buurt van de Duitstalige gemeenschap, verplicht maken in het Franstalig onderwijs. 

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bert Pelgrims

    En jullie geloven ecolo? Proficiat!

  • Johan Blondeel

    Ze willen geen Nederlands leren, waarom nog samen blijven om miljarden op te streken van de hard werkende Vlaming. De koning heeft het ook in New York in Frans gedaan dat is toch erg voor de Vlamingen. Zo kan je zien hoe wij Vlamingen bekeken worden als onderdanen van de Franstalige.

Lees meer