UNKNOWN

Examens gaan door op nationale stakingsdag

De Vlaamse universiteiten zijn niet van plan examens uit te stellen tijdens de nationale staking van 30 januari. Ook de meeste hogescholen zullen in principe geen examens verplaatsen. Er kunnen wel vervangexamens komen.

De KU Leuven verwittigde haar studenten via e-mail. De universiteit vraagt hen de nodige maatregelen te treffen om op 30 januari zoals gepland examens te kunnen afleggen. Uitstel krijgen ze immers niet. "Voor mondelinge examens kan evenwel een zekere souplesse worden aan de dag gelegd voor bijvoorbeeld studenten die niet tijdig op bestemming raken."

Ook de Universiteit Gent liet haar studenten per mail weten dat de staking vooraf is aangekondigd en ze dus verwacht worden aanwezig te zijn. Eerder had ook de Vrije Universiteit Brussel om dezelfde reden aangekondigd geen examens te zullen verplaatsen. Voorts weigert ook de UHasselt te schuiven met examens en de Universiteit Antwerpen verwacht haar studenten eveneens op de examens van 30 januari. Voor individuele gevallen kan in Antwerpen wel een vervangexamen georganiseerd worden.

Hogescholen
In de hogescholen wordt iets meer begrip aan de dag gelegd. De Hogeschool Gent stelt dat de examens gewoon doorgaan, maar er kunnen vervangexamens gehouden worden als veel studenten die dag niet komen opdagen. Erasmushogeschool Brussel zoekt een tweede examendag voor studenten die er echt niet geraken. Hogeschool West-Vlaanderen stelt geen examens uit, maar laat studenten met de docent in kwestie afspreken om het examen alsnog af te leggen in de inhaalweek.

Lessius Mechelen weigert te schuiven aangezien de staking niet onverwacht komt. Ze stelt haar studenten wel een slaapplaats ter beschikking in de campus in Antwerpen. Tot slot verwacht ook de Karel de Grote-Hogeschool haar studenten op hun examens. Als dat niet kan, wordt de student echter 'gewettigd' en volgt later een inhaalexamen. (belga/gb)

Lees meer