Schoolkinderen rennen in de gang.
thinkstock Schoolkinderen rennen in de gang.

Franse kleuters leren Nederlands voor Vlaamse job

Een kleuterschool in Duinkerke geeft twee dagen per week les in het Nederlands. Zo maken de kleuters later meer kans op een baan in Vlaanderen. Dat schrijven De Standaard en het Nieuwsblad vandaag.

Franse werknemers vullen steeds vaker de krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt in. De Noord-Franse stad Duinkerke speelt daar op in en stimuleert volop het Nederlands in het onderwijs. Nu gaat de stad nog een stap verder. Bij wijze van experiment krijgen de jongste kleuters van één school twee dagen per week hun lessen volledig in het Nederlands. Een aanpak die al in het Franstalige onderwijs in België bestaat, maar in Frankrijk een primeur is.

“Extra werkkrachten broodnodig”

Het stadsbestuur werkt daarvoor samen met het Franse ministerie van Onderwijs. Het project wordt na drie schooljaren geëvalueerd.
Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen, noemt het een "schitterend initiatief". "De vraag om extra werkkrachten zal nog niet snel verdwijnen. We hebben ze broodnodig", klink het.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Kelchtermans

    Ik woon pal aan de taalgrens in een landelijke omgeving en hier merk je dat walen en vlamingen vreedzaam naast mekaar leven en hun best doen om de andere taal te spreken. Al die minachting en zware problemen van walen vs vlamingen spelen zich vooral af in de politiek en in en rond Brussel.

  • Guido Sepelie

    In één woord: fantastique! Waarlijk Europees; ik heb het op reis nog mogen ervaren, via vele talen leren we de andere Europeeërs kennen.

Lees meer