Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.

Groen werkt aan decreet dat hoofddoeken als regel toelaat op school

Groen wil in het Vlaams Parlement een decreet indienen dat hoofddoeken als regel toelaat op school. Een verbod is enkel mogelijk als tijdelijke maatregel en als er duidelijk aantoonbare problemen zijn, zo klinkt het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een Leuvense scholiere mag dan toch haar hoofddoek dragen op de school waar ze volgende week een nieuw schooljaar begint. Dat heeft een Leuvense rechter gisteren beslist. Het meisje had haar eigen directie en de koepel gedagvaard. Zoals in de andere scholen van GO! geldt ook op haar school een verbod op levensbeschouwelijke kentekens, zoals een hoofddoek.

N-VA wil het hoofddoekenverbod, dat GO! nu voert via een reglement, decretaal verankeren. Maar dat is in strijd met de Grondwet en met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, stelt Groen. Voor Groen moet een verbod kunnen in specifieke omstandigheden en beperkt tot bepaalde scholen, maar enkel als er echte problemen zijn. Er moeten duidelijke tekenen zijn van problematische druk, zegt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman.

Groen zal daarom opnieuw een decreetsvoorstel indienen dat hoofddoeken als regel toelaat, en ze alleen verbiedt als tijdelijke maatregel en als er duidelijk aantoonbare problemen zijn en er sprake is van dwang of bekeringsijver. Dat is de enige juridisch sluitende maatregel, vindt de partij. 

98 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Piet Dooremont

    Eerst en vooral hoofddoekendracht staat nergens in de woorden van Mohamed . Hoofddoeken maken deel uit van de 6-7de eeuwse Nomadencultuur die uit de Islam ontstaan is;De inquisitie bestond in Spanje tot ongeveer 1750 . Ik denk niet er een haar op iemands hoofd eraan denkt om die terug in te voeren!!! och is het wat Groen wil doen met de 6-7 de eeuwse Islamitische cultuur..De basis van de hoofddoekendracht blijft de onderdrukking van de vrouw .Groen wilt ons een onterecht schuldgevoel aanpraten

  • Moehmena Rahous

    Nee, @Patrizia Drowaert, racisten beschouwen mensen van een ander ras als minderwaardig. De hoofddoek als levensbeschouwelijk teken toelaten is pure discriminantie. Hiermee verplicht men dat mensen, die de hoofddoek als symbool van onderwerping beschouwen, samen moeten zijn met mensen die deze hoofddoek dragen, zonder dat deze laatste daar hun mening mogen over geven, ongestraft.

Lees meer