BELGA

In 2014 eerste volwaardige universitaire diploma's in West-Vlaanderen

Door de integratie van de masteropleidingen van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) in de Universiteit Gent, zullen er vanaf juni 2014 in West-Vlaanderen volwaardige universitaire diploma's uitgereikt worden. "Daarmee komt er definitief een eind aan dat West-Vlaanderen noodgedwongen haar zonen en dochters naar andere provincies moet uitsturen om een universitair diploma te behalen", klonk het vandaag op een persconferentie over de integratie van de masteropleidingen.

Op 1 oktober 2013 worden de academische bachelor- en masteropleidingen van de Howest geïntegreerd in de Universiteit Gent. In totaal gaat het om vijf bachelor- en zeven masteropleidingen in de industriële wetenschappen: biochemie, chemie, elektromechanica, elektronica-ICT, elektrotechniek, industrieel ontwerpen en milieukunde, waarbij die laatste twee uniek zijn in Vlaanderen.

De ingenieursopleidingen van de Howest, die dit academiejaar 659 studenten tellen, komen terecht in de faculteiten Ingenieurswetenschappen & Architectuur en Bio-Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. "Hierdoor krijgen de industrieel ingenieurs toegang tot het uitgebreide en internationaal befaamde onderzoeksnetwerk van deze faculteiten", aldus de Gentse rector Paul Van Cauwenberge. "Omgekeerd krijgen de burgerlijk ingenieurs en bio-ingenieurs van de UGent er ook een netwerk bij. Kenmerkend voor de ingenieursopleidingen van de Howest is de nauwe band met de industriële wereld."

Het volledige traject van de ingenieursopleidingen blijft op de campus Kortrijk. De voorlopige werknaam van de opleidingen is "Universiteit Gent - Campus Kortrijk". De integratie zorgt volgens de Howest voor een win-winsituatie voor de bedrijven en onderwijsinstellingen, wat zal resulteren in regionale economische groei en tewerkstelling.

Lees meer