Vertommen

KU Leuven en UGent klimmen hogerop in ranking van beste universiteiten ter wereld, UAntwerpen voor het eerst in top 200

Universiteitsrangschikking Times Higher Education

De KU Leuven blijft verreweg de beste universiteit van het land. Dat blijkt uit de 16de editie van de Times Higher Education (THE), de ranglijst die de kwaliteiten toetst van 1.300 universiteiten in 92 landen, waardoor het de breedste analyse ter wereld is van de kwaliteit van het hoger onderwijs. 

De KU Leuven gaat er in vergelijking met vorig jaar drie plaatsen op vooruit en klimt van nummer 48 naar nummer 45. Ook de UGent doet het goed en klimt van plaats 143 vorig jaar naar 123. De UAntwerpen, voorheen geklasseerd in de groep 201-250, duikt nu voor het eerst op in de top 200, met name op plaats 198. 

“Van groot belang”

Minder reden tot juichen is er in het zuiden van het land. De Université Catholique de Louvain (UCL) van Louvain-La-Neuve verliest wat pluimen en tuimelt van plaats 128 vorig jaar naar 152. De andere Belgische universiteiten halen de top 200 niet, waarna geen specifieke rankings meer worden gegeven. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université libre de Bruxelles (ULB) vallen binnen de groep 201-250, de Université de Liège (ULg) binnen 301-350 en de UHasselt binnen 351-400.

“Ik ben bijzonder verheugd dat we gestegen zijn in de top van de ranglijst”, reageert de rector van de KU Leuven, Luc Sels. “Voor de Vlaamse regio is deze aanwezigheid van erg groot belang. De factoren die bijdragen aan de hoge positie trekken internationale partners en talenten aan. Zo vergroten ze ook de slagkracht in onderzoek en ontwikkeling van de hele regio. Een stijging binnen de top 50 is niet vanzelfsprekend. We realiseren de vooruitgang immers in een periode waarin de Aziatische universiteiten een snelle opmars kennen.”

Oxford University

Kijken we naar de rangschikking op wereldvlak, dan gaat de hoogste eer naar de Oxford University, die voor de vierde keer op rij bovenaan op nummer 1 staat. De concullega's van Cambridge University zakken van 2 naar 3 in de rangschikking, terwijl het Amerikaanse California Institute of Technology (Caltech) van de 5de naar de 2de plaats omhoogschiet. 

Cambridge University, Stanford University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zakken allemaal één plaatsje naar respectievelijk nummer 3, 4 en 5, terwijl Princeton University en Harvard University haasje-over doen en eindigen op plaatsen 6 en 7. Yale University blijft op 8 en University of Chicago klimt naar 9, Imperial College London zakt een plaatsje naar nummer 10.

Opvallend is dat in de top 10 alleen universiteiten uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten staan. De eerste niet-Angelsaksische universiteit staat op plaats 13, de Zwitserse Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Zürich. De eerste Belgische universiteit in de lijst is de KU Leuven op plaats 45.

China

Europa levert nog altijd de helft van de elite in de top 200 en is daarmee het best vertegenwoordigde continent, maar het mag geen reden tot zelfgenoegzaamheid zijn, want verschillende Europese onderwijsinstellingen dalen in de rangschikking en worden ingehaald door vooral Aziatische en Amerikaanse universiteiten en hogescholen. Zo telt China met de Tsinghua University op nummer 23 en Peking University op 24 de twee hoogst gerangschikte instellingen voor hoger onderwijs in Azië, een primeur. De twee Chinese elite-universiteiten eindigen, haast symbolisch, net voor de National University van Singapore die vroeger de nummer één in dat continent was.

‘Braindrain’

"Het is al een tijdje duidelijk dat de groeilanden in Azië een steeds belangrijkere rol opeisen bij de vorming van een academische elite, maar ze zullen het toch niet makkelijk krijgen om op de hoogte te komen van de traditionele sterkhouders in de Angelsaksische wereld", zegt Phil Baty van Times Higher Education. 

"En net zoals de Europese en Amerikaanse instellingen met problemen kampen van economische instabiliteit en isolationistische opstelling en in de toekomst ook de kracht moeten vinden om de beste academici aan te trekken met genereuze investeringen en een gastvrij klimaat, zijn er ook uitdagingen voor de Chinese en Aziatische universiteiten. Zo moeten die zich wapenen tegen een mogelijke 'braindrain' van hun beste alumni naar meer gevestigde instellingen in Europa en Noord-Amerika. En daarnaast zullen ze ook werk moeten maken van een meer open cultuur met grote academische creativiteit en academische vrijheid.”

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan De Schutter

    Vooral beloond om hun linkse indoctrinatie...

  • Désiré Van Nieuwenhuyzen

    Een universiteit die met haar geluk geen blijf weet met de vijftigste plaats op 1300 kan je vergelijken met een wielrenner die zich wereldkampioen waant omdat hij als vijfde op 130 over de streep komt.

Lees meer