Een leeg klaslokaal.
thinkstock Een leeg klaslokaal.

Minstens zes miljard nodig voor renovatie scholen

Drie tot vier miljard euro voor het gemeenschapsonderwijs en nog eens 2,97 miljard voor het katholiek, provin­ciaal en gemeentelijk onderwijs. Zoveel geld is volgens de onderwijskoepels nodig voor de renovatie van school­gebouwen. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Op 1 januari 2018 stonden liefst 1.826 schoolbesturen op de wachtlijst van Agion. Samen vragen zij een bedrag van 2,97 miljard euro om een school te bouwen of te renoveren. Het Gemeenschapsonderwijs (GO! ) krijgt geld via een andere weg en zegt óók 3 à 4 miljard euro nodig te hebben. Samen is dat dus minstens 6 miljard euro.

De reden waarom er zoveel geld nodig is, ligt bij het verouderde ­patrimonium. Zestig procent van de Vlaamse scholen is gebouwd vóór de jaren '70 en bijna één op de drie vóór 1950. Omdat er sinds de jaren ‘70 te weinig is ­geïnvesteerd, is er een structurele achterstand ontstaan. De scholen vragen extra investeringen en een efficiënter beleid.

48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • chris delanghe

    Met het verspilde geld aan het station van Luik Guillemins had men overal in Belgie kunnen doen voor de scholen wat nodig is. Maar ja, de politiek moest zichzelf natuurlijk kunnen vereenzelvigen met dergelijke megalomane waanzin om hun egos te strelen. Ook zo met het justitie "paleis" van Antwerpen. En ook daar hebben ze geld tekort. Snap wie snappen kan! (wan)Beleid voeren noemt men zoiets.

  • Henri Dederen

    Mijn college in Leuven ziet er nog steeds uit als 50 jaar geleden. Het gemeenschapsonderwijs ziet er misschien ook wat verouderd uit maar heeft in die 50 jaar toch al verschillende gedaanteverwisselingen gekend waar het katholiek onderwijs alleen maar jaloers kan op zijn... Natuurlijk is er naast het uiterlijk vertoon ook de kwaliteit van het onderwijs die er de laatste 50 jaar zeker niet op vooruit is gegaan.

Lees meer