Een meisje draagt een aantal zware schoolboeken.
Thinkstock Een meisje draagt een aantal zware schoolboeken.

Netwerk tegen Armoede bekritiseert uitbesteding levering schoolboeken

Scholen die de levering en facturatie van studiemateriaal uitbesteden, moeten extra oog hebben voor kansarmen. Dat zegt het Netwerk Tegen Armoede vandaag in De Standaard.

Om de administratieve overlast te beperken, wenden veel Vlaamse scholen zich tot externe leveranciers, die de levering van studiemateriaal voor hen verzorgen. De externe leverancier verwerkt de aanvragen, levert het studiemateriaal en factureert rechtstreeks aan de ouders. Volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen gebeurt dat bij een meerderheid van de secundaire scholen.

Dat heeft een schaduwkant, zegt het Netwerk Tegen Armoede. Doordat de laagdrempeligheid van een school vervangen wordt door rechtstreeks contact met commerciële firma's, stoten kansarme gezinnen op drempels. De meeste firma's leveren volgens hen geen handboeken als eerdere facturen (van broers of zusjes) niet zijn betaald. Daardoor komen leerlingen zonder hand- of werkboeken te zitten.

“Gevoeligheid hopelijk aangescherpt”

Het Netwerk trok naar de Commissie Zorgvuldig Bestuur van de Vlaamse overheid en die oordeelde dat scholen mogen werken met externe leveranciers, maar dat hen dat niet ontslaat van de plicht om tegemoet te komen aan de noden van kansarme ouders. 

Het Netwerk Tegen Armoede is opgelucht over de uitspraak. "Scholen moeten wel degelijk hun zorgverplichting blijven nakomen. Wij hopen dat de gevoeligheid bij scholen én leveranciers hiermee is aangescherpt.”

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christian Dubois

    piet devlieger : dat mensen zoals jou bestaan, Ga zelf in het onderwijs staan. De meesten hebben géén geld voor ontbijt, kledij, schoen, ... die ouders geven alles voor hun kind maar als er niets is kan je ook niets geven. En de meesten daarvan klagen nooit. Ik heb situaties gezien en mij daarin gemengd waarvan je zegt dat extreem rechts er echt goed inzit, armoede is geen hype maar een schande dat het bestaat. Onderwijs is een recht, en moet in principe gratis zijn, dat werd ondertekend.

  • Liesbeth Cuppens

    Waarom moet ieder kind tegenwoordig een nieuw boek hebben? Vroeger gaven we boeken door, de eventuele (kleine) veranderingen schreven we op. Geef ook ieder kind een schrift ipv een invulboek. Een schrift heeft alleen voordelen: goedkoop (tov boeken), hetgeen je zelf te noteert onthoud je beter dan wanneer je uit een invulboekje moet leren en je kan de accenten die de juf of meester legt goed opschrijven. Kinderen zullen minder boeken moeten kopen en de factuur voor de ouders zal dalen.

Lees meer