Jan Van Damme
Wouter Maeckelberghe Jan Van Damme

Exclusief voor abonnees

Onderwijsexpert Jan Van Damme: "Toen ik de nieuwe eindtermen las, heb ik ook met de wenkbrauwen gefronst”

Jan Van Damme, professor emeritus KU Leuven, hield de Vlaamse resultaten in internationale studies tegen het licht

“We zitten met een groot probleem.” Jan Van Damme, professor emeritus aan de KU Leuven en vooraanstaand onderzoeker naar de effectiviteit van het onderricht, is niet van plan om de staat van het Vlaamse onderwijs nog te verbloemen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wanneer die problemen voor het eerst duidelijk werden? “In 2003”, herinnert Van Damme zich heel precies. “Vlaanderen stond toen dat jaar in de PISA-studie op de eerste plaats voor wiskunde bij de 15-jarigen en iedereen triomfeerde. Maar uit een TIMSS-studie, ook uit 2003, bleek dat de 13-jarigen in vier jaar tijd een half jaar achterstand hadden opgelopen. Wat zij konden op het einde van het tweede middelbaar, konden hun leeftijdgenoten vier jaar eerder al met kerst.”

Wat was daarvoor de verklaring?

“Dat is het hem nu net: niemand heeft dat ooit onderzocht. 

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Manuel Wallraf

    Maak er geen eenheidsworst van ! Maak al vlug een gefundeerde selectie wat IQ , interesses, wilskracht, ondersteuning van de ouders e.d. betreft en ga daar mee aan de slag. Geef elk kind AANGEPAST onderwijs zodat het tevreden zo ver mogelijk kan geraken in onze maatschappij. Een niet gemotiveerd en door thuis niet ondersteund kind heeft een andere aanpak nodig; het middelbaar met de hakken over de sloot doorlopen is onvoldoende voor hoger of universitair onderwijs, anti-depressiva-verkoop stijgt

  • Georget PAPPENS GEORGET

    Vroeger had men de geestelijke ordes met internaat en strenge discipline.. Jezuieten, Jozefieten bv. enz. De lat lag veel hoger dan in andere instellingen,zoals staatsonderwijs, en die niet mee kon moest maar naar een andere school gaan. Geen medelijden... Nu hebben wij blijkbaar nivellering naar beneden. Jammer genoeg onomkeerbaar denk ik...

Lees meer