Wikimedia

Primeur in Lommel: lagere scholen gaan leren met Lego

Vanaf volgend schooljaar gaan alle vijftien lagere scholen van Lommel het technische talent van hun leerlingen ontwikkelen door het gebruik van Lego-blokken in de lespakketten te integreren. "Een initiatief op dergelijke schaal is zelden gezien", zegt de CEO van Lego Education, die vandaag voor de voorstelling van het project van Engeland naar Limburg was gekomen.

De vijftien Lommelse lagere scholen, van het eerste tot en met het zesde leerjaar, zullen vanaf september gaan werken met de Lego Education-lespakketten. Die zijn uitgedokterd om technisch talent bij leerlingen te ontwikkelen en te stimuleren. Het is de bedoeling om met de blokken allerlei opstellingen te bouwen, die ook elektronica bevatten en met de computer kunnen aangestuurd worden. De leerlingen leren kritisch nadenken over hun ervaringen en kunnen de kennis toepassen om technische probleemstellingen aan te pakken.

Het project wordt getrokken door het Provinciaal Instituut Lommel (Provil) en ondersteund en gefinancierd door de stad Lommel. Het is een redelijk uniek project. "Een initiatief op dergelijk grote schaal, dat door zoveel scholen gedragen wordt, is zelden gezien", aldus Gary Jones van Lego Education UK. Hij heeft het Provil als dank de titel toegekend van Lego Education Innovation Studio.

"Initiatieven zoals deze kunnen alleen maar toegejuicht worden", zegt Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a), die haar partijgenoot en collega Pascal Smet verving. "Technisch onderwijs verdient meer waardering. Kinderen actief laten bouwen, ontdekken, onderzoeken, vragen stellen en met elkaar communiceren heeft bovendien een heel gunstige invloed op hun ontwikkelingsmogelijkheden."

Lees meer