Sarah Willemen.
Joris Casaer Sarah Willemen.

Exclusief voor abonnees

Sarah zat van haar zevende tot haar vijftiende in instellingen: "Voor het minste vlieg je naar de kussenkamer"

Het tussentijds rapport over de jeugdinstellingen mag dan bij politici de mond doen openvallen, ervaringsdeskundigen zijn allerminst verrast. "Je wordt voor het minste gestraft."

Verhalen over schimmel op de muren en kranen die niet werken herinnert Sarah Willemen (25) zich niet meteen. Maar dat de Vlaamse jeugdinstellingen geen paradijs zijn, weet ze maar al te goed.

Ze dwaalde sinds haar 7 jaar in het wereldje rond. Als kind van verslaafde ouders die niet voor haar konden zorgen, kwam ze van de ene instelling in de andere voorziening terecht. Sarah: “Ik was amper 7 jaar toen ik in een voorziening in een zogenaamde kussenkamer terechtkwam. Dat zijn kamertjes met oude kussens waar je als jong kind ingezet wordt om af te koelen. Ik kan begrijpen dat het in sommige gevallen nodig is. Het gebeurde alleen nogal snel. Voor het minste wat je deed. Het leek mij dan ook vooral een makkelijkheidsoplossing. Het kost minder tijd en energie dan in dialoog te gaan met een kind over waarom het zich zo gedraagt.”

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ronny Vansteelandt

    Zelfde meegemaakt. Daar hoor je de bevoegde instantie's en ministers niet over. Maar wel veel tamtam over kinderen van uitgeprocedeerden die samen met hun ouders in een mooi huis worden opgesloten omdat die ouders zich niet aan de wetten van dit land houden. Terwijl veel "vrije" kinderen in tehuizen leven of in krotten omdat de staat liever mooie huisjes en deftig voedsel beschikbaar stelt aan mensen die ze gewoon op het vliegtuig moeten zetten, ten koste van onze eigen sukkelaars.

  • Norbert List

    Er mag dringend eens een nieuw beleid komen omtrent opvoeding en educatie.

Lees meer