BELGA

Smet lanceert 3D-game om pestgedrag tegen te gaan

Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) heeft vandaag een geïntegreerd lespakket 'Re: pest' gelanceerd voor leerlingen uit de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. De bedoeling is om antisociaal gedrag tussen leerlingen bespreekbaar te maken door middel van een 3D-game.

Pascal Smet trok 130.000 euro uit voor het project, de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) ontwikkelde het in opdracht van de stad Kortrijk, die de gebruiksrechten met het departement onderwijs deelt.

Het idee van de game komt van het Finse KIVA-project. "Tijdens een meeting leerde ik van mijn Finse collega dat pesten op Finse scholen met 40 procent werd teruggedrongen na de lancering van de antipestgame", zegt Smet in een persbericht. "Via een simulatiegame kruipen de leerlingen in de huid van de omstaanders, pesters en gepesten", aldus Smet.

Naast het computerspel bestaat het lespakket uit meer vorming voor de leerkrachten en een infobrochure voor ouders. Kaj Poelman van Netwerk Kies Kleur tegen Pesten is tevreden dat het project meer is dan enkel de game. "De leerlingen doorlopen nu een heel traject waar de game een onderdeel van is. Scholen kunnen nu intensief werken rond pesten op een manier die de jeugd aanspreekt", zegt Poelman.

Lees meer