Thinkstock

Stagiairs slaan alarm over straffen in de klas: “Leerlingen vastgebonden met tape of opgesloten in kast”

Leerkrachten die kleuters met ducttape vastbinden aan een stoel of kinderen in de lagere school opsluiten in een piepkleine bezemkast. Hogeschool UC Leuven Limburg (UCLL) kreeg verschillende alarmerende signalen van studenten die tijdens hun stage getuige waren van zulke praktijken. Onderzoek moet het fenomeen van 'vrijheidsberovende maatregelen' in het onderwijs voor het eerst in kaart brengen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg.

"Om het ook een halt toe te roepen", benadrukt onderzoekster Elke Emmers. Volgens haar gaat het om vijf tot zeventien jongeren die tijdens hun stage in verschillende scholen getuige waren van alarmerende praktijken. Het gaat vaak om kinderen die de klas constant op stelten zetten of systematisch de leraar tegenspreken.

Waarom die verhalen nu plots naar boven komen, is onduidelijk. "Mogelijk heeft het te maken met de toenemende druk op ons onderwijs", zegt Emmers. "Er komen steeds meer meldingen van gedragsproblemen, de klassen worden groter en de middelen schaarser. Leerkrachten zitten niet op hun tandvlees, maar gaan er helemaal door."

Volgens Emmers circuleren in sommige scholen zelfs interne ­nota's over het gebruik van ­vrijheidsbeperkende maatregelen. "Sommige van onze studenten hebben die gezien", zegt ze. Nog volgens Emmers begeven scholen zich in een juridisch grijze zone omdat er geen regels bestaan over vrijheidsberovende maatregelen in het gewoon onderwijs.

Een rondvraag bij de koepels en het vrij CLB leert dat zij nooit zulke signalen kregen, aldus nog de kranten. "Het zou me verbazen, mocht het structureel gebeuren", zegt Lieven Boeve van het katholiek onderwijs.

92 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tine Itterbeeck

    Huh??? Meerdere familieleden die in het onderwijs (hebben)(ge)staan, maar nooit zulke verhalen gehoord, en jawel, zij zouden ze aanklagen! Dus dringend bekendmaken welke scholen zich daaraan schuldig maken! Het zijn uitzonderingen, maar die het imago van de leerkracht ferm schaden. Opzettelijk...? Uit frustratie? Want de kleuters, zelfs peuters, zijn tegenwoordig mondig genoeg om dit aan mama of papa te vertellen, geloof me.

  • Peggie Van Audenhove

    Jaren 70 hadden wij leraars die aan je haar trokken,oren,een klap in het gezicht gaven nadat ze eerst in hun hand spuugden,je vastbonden aan je stoel met sjaals en je mond tegelijk dichtplakten (als je de malchance had om net verkouden te zijn kon je met moeite ademen),op de knieën moeten zitten op een houten regel met je boekentas boven je hoofd (als je je armen liet zakken kwam er straftijd bij),een bordenwisser tegen je kop keilen vanachter hun bureau,zeep moeten eten als je teveel babbelde..

Lees meer