(Archieffoto)
Shutterstock (Archieffoto)

Steeds meer (mannelijke) 65-plussers blijven voor de klas staan

Het aantal 65-plussers dat aan de slag blijft als leerkracht, stijgt jaarlijks. Vorig schooljaar waren het er 557. Een schooljaar eerder ging het om 403 leerkrachten, en in 2016-2017 om 350 leerkrachten. Dat blijkt uit cijfers die Belga heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Leerkrachten kiezen er meer en meer voor om na hun pensioen nog voor de klas te komen staan, of om na hun 65 jaar hun tijdelijke aanstelling of vaste benoeming te verlengen met één schooljaar. Dat is mogelijk sinds 1 september 2012. Vroeger eindigde een tijdelijke aanstelling of een vaste benoeming van ambtswege bij het bereiken van het schooljaar waarin het personeelslid de leeftijd van 65 jaar had bereikt.

Uit cijfers van minister van Onderwijs Ben Weyts blijkt dat er vorig schooljaar 557 leerkrachten ook na hun 65ste aan de slag bleven. Het schooljaar voordien ging het nog om 403 leerkrachten. Het cijfer zit in stijgende lijn sinds 2012-2013, toen er nog sprake was van 161 65-plussers. Uit de cijfers blijkt nog dat er meer mannen (326) dan vrouwen (231) iets langer voor de klas blijven staan.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Vleugels

    @Kristof Van Impe en de andere zuurkousen: dubbel loon? Na pensioen werken betekent op je brutoloon meer dan 50 % belasting betalen. Als ik al mijn uren tel die ik voor school werk, kom ik op ongeveer 12 euro netto per uur.

  • Gino Denil

    Niemand heeft je ooit verboden om in het onderwijs te gaan, Cor Dierckx. Je had ook kunnen beginnen met shampoo verkopen van deur tot deur. Dan had je nu misschien een voetbalploeg en een dorp in Wallonië gekocht. Maar om het zo ver te schoppen had je toch voor beide opties moeten leren leven en functioneren zonder dwaze vooroordelen.

Lees meer