2 Om nog meer woorden te leren, ging Mrwan op het internet moeilijke Nederlandse woorden opzoeken. Als voorbereiding op de eindtoets las hij het woordenboek.
Frank Jansen Om nog meer woorden te leren, ging Mrwan op het internet moeilijke Nederlandse woorden opzoeken. Als voorbereiding op de eindtoets las hij het woordenboek.

Syrische vluchtelingenjongen haalt topscore op eindtoets, met dank aan Donald Duck

Hij is nog maar 3,5 jaar in Nederland, maar de Syrische Mrwan (spreek uit 'Marwan') scoorde 550 punten op de Citotoets, een eindtoets basisonderwijs die Nederland verplicht. Een hogere score kan niet. De topprestatie maakt het voor de 12-jarige jongen mogelijk om zijn droom uit te laten komen: hij wil arts worden.

"Ik wil geneeskunde studeren", zegt Mrwan. "Ik wil arts worden, omdat ik het leuk vind om mensen te helpen. Het maakt me niet zo veel uit waar, als ik maar genoeg mensen help." Toen Mrwan van zijn juf hoorde dat hij naar het gymnasium - vergelijkbaar met het algemeen secundair onderwijs bij ons - zou moeten om geneeskunde te studeren, wist hij wat hem te doen stond. "Ik wil naar het Gymnasium Haganum. Dat is een goede school."

Het motiveerde hem om in korte tijd de Nederlandse taal te leren. Mrwan sprak immers geen woord Nederlands toen hij in november 2013 met zijn moeder en twee jongere broertjes naar Den Haag kwam om er zich te herenigen met zijn vader die naar Nederland was gevlucht. Hij kreeg een plek in groep 4 van basisschool De Spiegel.

"Mijn vader had geregeld dat we naar een goede, christelijke school gingen." Zijn leeftijdsgenoten zaten in groep 5 en al snel bleek dat Mrwan daar ook thuishoorde. "Ik sprak goed Engels. Daardoor kon ik communiceren met leerlingen en de leerkracht", zegt hij in onberispelijk Nederlands. (lees hieronder verder)

2 Bep van Vliet hielp Mrwan om de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen.
Frank Jansen Bep van Vliet hielp Mrwan om de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen.

Wiskundeleerkracht

Dat hij het Nederlands zo goed onder de knie heeft gekregen, komt in de eerste plaats doordat Mrwan enorm gemotiveerd is en intelligent, maar hij heeft het ook te danken aan de hulp van Bep van Vliet (68). De Haagse werd gevraagd of ze Mrwan wilde helpen met de taal. Ze gaf hem twee keer per week les. "Ze nam Donald Ducks mee. Elk woord dat ik niet snapte, legde ze me uit." Inmiddels valt de Donald Duck elke week bij het Syrische gezin op de mat. Cadeautje van Bep en haar zus aan de familie. 

Behalve Mrwan helpt ze ook moeder Maisaa Almohamad (35) met het leren van de taal. "Ze haalde in no time het staatsexamen Nederlands." Maisaa wil het liefst weer wiskundelerares worden, zoals ze in Damascus ook was. "Maar dan moet ik eerst goed Nederlands spreken", zegt de Syrische. Ze is trots op haar zoon en is blij dat haar kinderen in Nederland de kans krijgen om te studeren. "Ik dank Nederland daarvoor."

Woordenboek uitlezen

Mrwan gaat als een speer. "In groep 7 zei Bep dat ik zo goed Nederlands kon, dat ik nog maar één keer per week naar de les hoefde. Ik was daar niet blij mee, want ik wilde nog beter worden." Om nog meer woorden te leren, ging Mrwan daarom op het internet moeilijke Nederlandse woorden opzoeken. Als voorbereiding op de eindtoets las hij het woordenboek.

Begin dit jaar kreeg hij van school het advies havo/vwo, het op een na hoogste niveau van secundair onderwijs in Nederland "omdat mijn toets uit groep 6 werd meegerekend, maar toen sprak ik nog geen Nederlands", en daarmee kan hij niet naar het gymnasium. De enige manier om een hoger schooladvies te krijgen, was maximaal scoren op de eindtoets. Dat is hem nu gelukt. "Mijn grootste doel is om de top te behalen", zegt Mrwan. Op school wil hij het beste presteren, maar bij zijn voetbalclub ook. Daar probeert hij in de selectie te komen. "Ik wil de beste zijn in alles."

Mijn grootste doel is om de top te behalen. Ik wil de beste zijn in alles

Mrwan Alsamawi

7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • KURRE VDA

    Mijn kind haalt allemaal hoge scores op playstation 4.... Maar ja, het is maar een Belg.

  • Ka Ka

    Was er een illusie dat Syriërs minder begaaft of minder waard zijn? Kijk eens naar de geschiedenis in wetenschap. Vergelijk het eens met die van België en zie maar wie de boeren zijn.

Lees meer