Minister Vandenbroucke ziet het plan niet echt zitten.
UNKNOWN Minister Vandenbroucke ziet het plan niet echt zitten.

Turkse les in Gentse basisscholen

Vanaf volgend schooljaar loopt in twee Gentse basisscholen een experiment waarbij Turkse kinderen in het eerste en tweede leerjaar kunnen leren lezen en schrijven in het Turks. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke reageert kritisch.

Gents schepen van Onderwijs Rudy Coddens stelt dat kinderen die thuis geen Nederlands spreken vaak een leerachterstand oplopen tegen het eerste en tweede leerjaar. Ze leren minder makkelijk lezen en schrijven omdat ze onvoldoende Nederlands kennen.

Moedertaal
Taalspecialisten suggereren al langer dat het goed is om leerlingen in het begin les te geven in hun moedertaal. "In concreto zullen we in twee scholen -Mandala (Rabot) en de Mozaïek (Sint-Margrietstraat)- de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar tussen de vier en acht uur per week leren lezen en schrijven in het Turks", zegt departementshoofd Onderwijs Luc Heyerick. Die lessen lopen parallel met de lessen Nederlands.

Leerkracht Turks-Nederlands
Volgend schooljaar wordt ook een tweetalige leerkracht Turks-Nederlands in dienst genomen, die in de kleuterscholen moet bijspringen. Schepen Coddens onderstreept dat de echte onderwijstaal sowieso het Nederlands blijft. Het is de bedoeling dat kinderen vanuit hun moedertaal beter en vlotter Nederlands kunnen leren.

Minister Vandenbroucke reageert kritisch op het initiatief en zegt dat zo een project niet evident is. De minister zit morgen samen met schepen Coddens om het project te bespreken. Ook CD&V, N-VA en Lijst Dedecker zijn in een gezamenlijk persbericht "niet te spreken over het initiatief". "Het zou beter zijn om de kennis van het Nederlands te stimuleren om de integratie te bevorderen. En waarom kunnen Turken wel in de moedertaal les krijgen, maar bijvoorbeeld Koerden, Marokkanen,... niet?." (belga/svm)

Lees meer