Universiteit Maastricht klaagt over erkenning diploma's in België

De Universiteit Maastricht (UM) gaat in Vlaanderen om opheldering vragen over de erkenning van diploma's door met name overheidswerkgevers. Ondanks verschillende internationale en onderlinge afspraken lopen veel studenten tegen een muur op als ze hun Nederlandse diploma in België willen laten erkennen.

Volgens een woordvoerster van de Universiteit Maastricht gaat het om meerdere studenten die klagen. Ze benadrukt dat het probleem speelt op alle universiteiten in Nederland.

Overleg
Rector magnificus Gerard Mols van de Universiteit Maastricht heeft begin oktober op hoog niveau een afspraak met de Vlaamse overheid over de kwestie. Bovendien gaan er nog vandaag nog brieven uit naar het Nederlandse ministerie van Onderwijs, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en de vereniging van Nederlandse universiteiten VSNU.

Extra controle
De Maastrichtse universiteit noemt het vreemd dat Belgische werkgevers Nederlandse diploma's ondanks alle afspraken nog eens extra laten controleren door drie Vlaamse universiteiten die bovendien met verschillende adviezen komen.

Europees gerechtshof
Universiteitsblad Observant publiceerde deze week een brief van de Belgische Lotte van Boxem die een baan bij de gemeente Antwerpen aan haar neus voorbij zag gaan omdat de universiteit in Leuven maanden de tijd nodig had om haar Maastrichtse masterdiploma te controleren. Van Boxem overweegt naar het Europees gerechtshof te stappen. De Universiteit Maastricht zou haar steunen maar noemde een gang naar de rechter vandaag "nog niet aan de orde". (belga/eb)

Lees meer