thinkstock

Veel scholen hebben nog te weinig leerkrachten voor begin schooljaar

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur, maar heel wat scholen zijn nu nog op zoek naar leerkrachten. Dat meldt de VRT. “Het is zoeken naar een speld in een hooiberg”, zegt de directeur van het Sint-Martinuscollege in Overijse.

Binnen amper anderhalve week - op 2 september - start het schooljaar opnieuw. Maar scholen hebben het moeilijk om nieuwe leerkrachten te vinden. In het Sint-Martinuscollege in Overijse zoeken ze bijvoorbeeld nog liefst acht leerkrachten. Vooral leraren voor wiskunde en wetenschapsvakken zijn erg moeilijk te vinden, stelt directeur Johan Vanloo. 

De directeur beseft dat mensen met een bachelor- of master-diploma vaak voor de privésector kiezen. Daar kunnen ze immers meer verdienen. “Wij hebben een mooi aanbod met onze vakantie en ons loon is ook niet mis”, reageert Vanloo aan de VRT. “Maar tegenover grote bedrijven kunnen wij niet opboksen. Je ziet ook dat mensen uit wiskundige richtingen in hogescholen en universiteiten vooral afvloeien naar de privé. Dan heb je als school een groot probleem. We zijn geen uitzondering in de streek, zelfs niet in Vlaanderen. Het tekort is er overal.”  

Kwaliteit

De Vlaamse overheid waarschuwde eerder al voor een dreigend lerarentekort vanaf volgend jaar, maar veel scholen hebben er dus nu al mee te kampen. Dat bevestigt ook de katholieke onderwijskoepel. “Ik schrik niet van dit nieuws”, stelt topman Lieven Boeve. “Mensen met een leerkrachtendiploma zijn ook in andere sectoren populair. Daarnaast is er ook een hele generatie leerkrachten die met pensioen gaat, en komen er ook steeds meer leerlingen bij.”

Elke 18-jarige die graag naar het onderwijs wil, moeten we daar ook proberen te krijgen”, aldus Boeve. “Er wordt een nieuw Vlaams regeerakkoord gevormd, wij hopen uiteraard dat maatregelen om het lerarentekort aan te pakken daar prominent in staan. Het tekort aan leerkrachten is de grootste en belangrijkste bedreiging voor de goede kwaliteit van ons onderwijs.”

“Er is hoop nodig”

“Een toverformule bestaat niet”, zegt ACOD Onderwijs. Wat leerkrachten nu nodig hebben is hoop. En die hoop kan er enkel komen als men, liever vandaag dan morgen, met een concreet en duidelijk stappenplan komt. Kleinere klassen, het aanpakken van absurde administratie en werkbaar werk, moeten daarin zeker terug te vinden zijn.” 

Bent u directeur of leerkracht op een school die nog volop sollicitaties uitschrijft? Of kent u een school waar ze stilaan met de handen in het haar zitten omdat ze nog acht lege plekken te vullen hebben? Ik hoor het graag! U mag mailen naar fien.tondeleir@dpgmedia.be, met vermelding van de school en uw telefoonnummer.

73 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wilfried Vanden Berg

    Mevr Crevits die de wijsheid te koop had . Waar zit ze nu met haar zoveelste puinhoop? Of mag ze aan haar volgende puinhoop beginnen ? Onbekwaamheid troef bij CD&V .

  • JAN krommentak

    Jaar na jaar laat de opeenvolgende regering zich denigrerend uit over de leerkracht hun verloning hun vakantie en hun vastheid van betrekking en hun kunnen iedere politieker wil zijn wil zijn idee doordrukken want het moet anders ondertussen weten we waar we zitten in een ramp scenario en zo vergaat het vandaag de ganse openbare sector want het moet anders al heb je geen bedrijfswagen geen eco schecs geen 2 de peiler en geen pensioenfonds en het pensioen zelf is volledig veranderd in berekening

Lees meer