EPA

Onderzoek naar fraude met grote bestelling mondmaskers aan ons land: “Kans lijkt miniem dat maskers nog geleverd worden”

Bij de bestelling van mondmaskers die ons land geplaatst heeft, is er mogelijk sprake van fraude door een producent in Turkije. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Het gaat om een grote bestelling die de FOD  Volksgezondheid had geplaatst en ten laatste vanavond middernacht moest geleverd worden. Er loopt een opsporingsonderzoek bij het Brussels parket. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De leverancier had in principe nog tot middernacht om de maskers te leveren, maar dat is niet gebeurd. Samen met haar beleidscel en de administraties werkt minister De Block intussen volop aan andere pistes.

“Begin volgende week verwachten we een eerste, beperkte lading maskers. Die zullen we onder onze zorgverleners verdelen. Daarnaast hebben we verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling komen. We hopen binnenkort met goed nieuws daarover te komen”, zegt de minister.

Onder anderen viroloog Marc Van Ranst en de voorzitter van het zorgnetwerk Emmaüs, Inge Vervotte, sneden het onderwerp zondag nog aan tijdens “De Zevende Dag” op Eén. “Dat venster om maskers te krijgen, dat is aan het sluiten”, waarschuwde Van Ranst. “Men doet heel erg zijn best, maar het is niet zeker dat die er gaan komen. En dan is dat een heel groot probleem. We hebben die maskers echt wel nodig.”

Als de maskers er niet komen, is dat een “drama”, zei Vervotte. Het zorgpersoneel zou dan in een “onveilige en onverantwoorde situatie” terechtkomen, aldus de oud-minister.

132 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Joël Bornbergen

    uiteraard weer nen producent uit Turkije... die spelen liever oorlogske in syrië dan mee een epidemie te bestrijden die de wereld teisterd ! ook nog, dit creërde met een minderheidsregering alle macht te gaan geven...

  • joseph verbeke

    En dan moesten ze dat juist in Turkije bestellen!Kunnen we dat hier niet in Belgie produceren?Met een beetje wil en een steun van de overheid kunnen ze dat in een grote textiel fabriek op poten zetten.

Lees meer