UNKNOWN

Onmiddellijke minnelijke schikking voor winkeldiefstallen in Antwerpen

Het parket van Antwerpen voert vanaf 1 oktober een 'onmiddellijke minnelijke schikking' (OMS) in voor winkeldiefstallen. Dat houdt in dat het in bepaalde gevallen plegers van misdrijven kan voorstellen meteen de rekening voor de gepleegde feiten te betalen, in ruil voor het vervallen van de strafvordering. De werkwijze is geïnspireerd op een gelijkaardig en tot hiertoe succesvol systeem van het parket van Hasselt.
 
Snelle afhandeling
De nieuwe procedure die in heel het arrondissement Antwerpen zal gelden, heeft vooral als voordeel dat de afhandelingstermijn heel wat korter wordt. Bij een klassieke minnelijke schikking duurt het vaak drie maanden voor de pleger van het misdrijf de rekening in de bus krijgt, nu wordt dat al na enkele uren. De betalingstermijn van de OMS wordt bepaald door de procureur, maar bedraagt sowieso maximaal drie maanden. Handelaars zullen dus in de toekomst allicht veel sneller vergoed worden na een winkeldiefstal.
 
Voorwaarden
De onmiddelijke minnelijke schikking houdt zowel een boete als de vergoeding van de schade in. Aan de procedure zijn wel wat voorwaarden verbonden. Zo mag de waarde van de gestolen goederen niet boven de 300 euro liggen en mag er geen geweld gebruikt zijn. Indien dat toch het geval is, zal er worden opgetreden met de Arrestatie Procedure Snelrecht (APS) die vorig jaar werd ingevoerd. Ook als er sprake is van een georganiseerde aanpak of bijzondere omstandigheden, komt er nog steeds een vervolg voor de correctionele rechtbank.

Unizo verheugd

In een eerste reactie zegt Nico Volkeryck, voorzitter van Unizo Stad Antwerpen, verheugd te zijn met het initiatief van het Antwerpse parket. Volkeryck hoopt dat het gevoel van straffeloosheid rond winkeldiefstal met de maatregel zal verdwijnen en dat de politie ook meer gemotiveerd zal zijn om op te treden. (belga/eb)

Lees meer