2 De nieuwe partij 'Dier Animal' werd vandaag voorgesteld in Brussel.
BELGA De nieuwe partij 'Dier Animal' werd vandaag voorgesteld in Brussel.

Ons land krijgt nieuwe partij voor de dieren

De Belgen kunnen voortaan ook voor een partij kiezen die de belangen en rechten van de dieren erkent en verdedigt. De nieuwe partij, 'Dier Animal', werd vandaag door zes stichtende leden voorgesteld in de Press Club in Brussel. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De oprichters zijn vijf dertigers en een vijftiger die als dierenrechtenactivisten aan de slag zijn en nu dus willen samenwerken om - ondanks de bestaande kiesdrempel van vijf procent - zetels in het parlement te behalen, zoals de Dierenpartij dat bijvoorbeeld in Nederland heeft gedaan.

"Eén zetel"

"De Nederlandse Dierenpartij haalt nu 3,5 procent en is de snelst groeiende partij van Nederland. Ik denk dat we op één zetel moeten mikken bij de volgende federale verkiezingen", zegt Peter Verhaegen. "Lukt het niet van de eerste keer, dan is dat geen ramp, dan blijven we proberen tot dieren een stem krijgen in ons politiek bestel."

"Dier Animal is een tweetalige, unitaire partij die het lot van de dieren wil 'politiseren'", aldus Verhaegen, een vijftiger, yogaleraar en welzijnscoach met sympathie voor de activiteiten van dierenrechtenorganisaties als Bite Back, Gaia en Animal Rights.

Dier Animal is een tweetalige, unitaire partij die het lot van de dieren wil 'politiseren'

Stichter Peter Verhaegen

Schandalen

"Ook al zijn er twee ministers en een staatssecretaris in ons land bevoegd voor dierenwelzijn, we denken dat er nood is aan een 'abolitionistische' dierenpartij die druk uitoefent op de klassieke partijen die in feite niets doen voor de dierenrechten, tenzij wanneer er een schandaal uitbreekt door bijvoorbeeld undercoverbeelden van dierenmishandeling die in een slachthuis zijn gedraaid", aldus nog Verhaegen, die zijn partij samenvat met de waarden "altruïsme", "compassie", "respect" en "ethiek". 

Bij de voorstelling van de nieuwe dierenpartij haalde Verhaegen uit naar de media die volgens hem "informatie achterhouden" en het gerecht dat volgens hem "disfunctioneel is".

Naast Peter Verhaegen zijn de stichtende leden Jessy Maes uit Willebroek, Giuseppe Polito uit Schaarbeek, Constance Adonis, Larissa Baudlet en Iman Hassanzadeh. 

2 Iman Hassanzadeh.
BELGA Iman Hassanzadeh.

Andere dierenpartijen

In 2004 nam al eens een Partij voor de Dieren (PvdD) deel aan de verkiezingen. Uiteindelijk kwam de partij alleen op in Antwerpen, waar ze 0,06 procent van de stemmen haalde. Bij de federale verkiezingen wou de partij nog eens opkomen, maar uiteindelijk sloot voorzitter Jan Van Puyvelde zich aan bij Lijst Dedecker.

In Nederland bestaat de Partij voor de Dieren al sinds 2002. Vorig jaar behaalden ze bij de verkiezingen vijf zetels in de Nederlandse Tweede Kamer.

Poll

Zou u stemmen voor de partij voor de dieren?

  • Ja 66%
  • Nee 34%
2.271 stemmen

Gaia: "DierAnimal zal zich moeten bewijzen"

"Je zult mij niet snel op een lijst van een dierenpartij aantreffen", zegt Michel Vandenbosch, 's lands bekendste dierenrechtenactivist en voorzitter van Gaia. "Wij hebben met Gaia al genoeg bewezen dat we als organisatie efficiënt kunnen zijn in het bereiken van onze doelstellingen voor meer dierenrechten." Vandenbosch reageert afwachtend op wat de nieuwe partij voor dieren zal kunnen bereiken.

"Dieren en hun welzijn worden steeds belangrijker binnen onze samenleving", aldus Gaia in een persmededeling. "Het hoeft dan ook niet te verbazen dat burgers, die vinden dat bestaande partijen te weinig aandacht besteden aan dierenbelangen, een politieke partij oprichten. Ze worden daarbij ook geïnspireerd door voorbeelden uit het buitenland"

Naast het stijgende maatschappelijke belang, wordt dierenwelzijn ook steeds belangrijker op de politieke agenda. Dat is versterkt door de laatste staatshervorming. In 2014 werd de bevoegdheid Dierenwelzijn overgeheveld naar de regio's én gescheiden van Landbouw.

"Dat heeft tot een nooit eerder geziene positieve dynamiek geleid", zegt Vandenbosch. "De drie regionale ministers van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA) voor Vlaanderen, Bianca Debaets (CD&V) voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Carlo Di Antonio (cdH) voor Wallonië, nemen hun bevoegdheid zeer ernstig. Alle drie hebben ze voor meer dierenwelzijn gezorgd in ons land. België heeft op die manier een inhaalbeweging gemaakt en behoort niet langer tot de kneusjes van de Europese klas."

Als dierenrechtenorganisatie juichen wij elke politicus en politieke partij die zich inzet voor meer dierenwelzijn toe. We hopen dat de komst van DierAnimal anderhalf jaar voor de regionale verkiezingen de gevestigde partijen zal aanvuren.

Gaia

Maar Gaia benadrukt ook dat er -ondanks de vooruitgang - nog heel wat werk aan de winkel is. "Er is in ons land nog heel wat dierenleed dat schreeuwt om oplossingen waar de politiek in belangrijke mate kan toe bijdragen." GAIA ijvert er dan ook voor dat alle partijen, en zeker de gevestigde, dierenrechten en dierenwelzijn hoog op de politieke agenda plaatsen. 

"Als dierenrechtenorganisatie juichen wij elke politicus en politieke partij die zich inzet voor meer dierenwelzijn toe. In dat opzicht hopen we dat de komst van DierAnimal anderhalf jaar voor de regionale verkiezingen de gevestigde partijen zal aanvuren zich sterker en volwaardig in te zetten voor de dieren. Hun programma oogt radicaal idealistisch- met enkele interessante ideeën zoals de zogenaamde wreedheidstaks - maar dat is perfect legitiem in het licht van de omvang van het dierenleed."

Hermes Sanctorum: "Ik blijf strijden voor dierenrechten, maar niet voor een politieke partij"

"Ik zal altijd voor dierenrechten blijven strijden", zegt Vlaams onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum in een reactie op de oprichting van 'DierAnimal', "maar het partijpolitieke luik van mijn activiteiten zal met het lopende mandaat tot een einde komen in 2019".

"Ik ken de mensen van DierAnimal en ik deel hun ideeën, maar de tijd voor een partijpolitiek engagement is wat mij betreft voorbij", aldus Sanctorum, die in september 2016 Groen verliet en sindsdien als onafhankelijke zetelt in het Vlaams parlement. "Ik wil voluit voor een totaalverbod op onverdoofd slachten blijven gaan, zonder de handrem op", zei Sanctorum in 2016. "Dierenwelzijn is de reden dat ik in de politiek ben gestapt. Dan is het onverzoenbaar met mijn geweten om met de handrem op voor een verbod op onverdoofd slachten te strijden."

Intussen is Sanctorum al verschillende keren benaderd door andere partijen, maar hij houdt het been stijf. "Ik zal blijven strijden voor mijn ideeën en dus ook voor dierenrechten, maar het zal niet binnen één of andere politieke partij zijn."

69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • sabrina de wulf

    ik stem dan liever op deze partij want de rest brengt toch niks op

  • Ann De Waegeneire

    Dit is goed nieuws nu weet ik op welke partij ik ga stemmen en hopelijk doen zij veel meer dan al die andere die veel beloven maar er niks aan doen of juist eens in de belangstelling staan

Lees meer