Ontslag na bedreigingen rond bouw megagevangenis in Haren

Actievoerders die protesteren tegen de komst van een nieuwe gevangenis in de Brusselse deelgemeente Haren, hebben in de nacht van zondag op maandag de gevels beklad van drie mensen die betrokken zijn bij de plannen voor die gevangenis. Het gaat om de huisgevel van een vrouw die in de projectgroep zit, de privéwoning van Brussels minister-president Rudi Vervoort en het huis van een van zijn medewerkers. Dat melden verschillende media en bevestigt het Brusselse parket.

Het is niet de eerste maal dat er op dergelijk manier actie gevoerd wordt tegen de plannen voor de megagevangenis. Het architectenbureau van Philemon Wachtelaer werd eerder al beklad met graffiti en er werden ruiten ingeslagen. Op de werf van een aannemer werd brand gesticht en enkele maanden geleden werd er brand gesticht op het privédomein van de architect.

Vermoed wordt dat die acties het werk zijn van een groep Brusselse anarchisten. Bij het federaal parket loopt sinds enkele jaren een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke feiten van terrorisme binnen het Brusselse anarchistisch milieu. Dat onderzoek onder leiding van onderzoeksrechter Panou spitst zich toe op betogingen en manifestaties die plaatsvonden sinds 2008, onder andere tegen de bouw van een nieuw gesloten opvangcentrum voor vluchtelingen in Steenokkerzeel, de Europese instellingen en de eurocraten, de Navo, de uitzettingen van vreemdelingen zonder papieren en de MIVB, maar ook tegen de komst van de nieuwe megagevangenis in Haren. Er zou sprake zijn van bendevorming en brandstichting, maar ook van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De laatste feiten, van zondagnacht, maken voorlopig nog het onderwerp uit van een onderzoek door het Brusselse parket.

Lees meer