David Legreve

Ontwerp van sociaal akkoord over sluiting Mechelse fabriek Axalta: ruim 270 banen bedreigd

Bij het coatingbedrijf Axalta in Mechelen hebben directie en vakbonden een ontwerp van sociaal plan bereikt over de geplande sluiting van de verfafdeling. Die treft meer dan 270 banen. De werknemers kunnen zich volgende week uitspreken over het ontwerpakkoord, zo meldt ABVV-secretaris Danny Absillis vandaag.

Volgens de vakbondsman worden arbeiders, bedienden en kaderleden gelijk behandeld wat de opzegtermijnen betreft en ook in verband met de vertrekpremies waarop ze recht hebben bovenop de opzegvergoedingen. Mensen die met brugpensioen (SWT) willen gaan, zouden iets extra krijgen. Er zou ook geld worden vrijgemaakt voor de opleiding en begeleiding van de getroffen werknemers in hun zoektocht naar een andere job.

De piste van een overname is nog niet van de baan, al zou op dat vlak nog niet veel vooruitgang geboekt zijn. "De directie maakt zich nog altijd sterk dat ze inspanningen gaat leveren om een overnemer te vinden", zegt Absillis. "Maar wanneer we vroegen wat er al gedaan is, bleek er nog maar één telefoontje te zijn geweest naar een bedrijf dat die zoektocht zou kunnen begeleiden."

"Daarom was het nodig om parallel te onderhandelen over een sociaal plan, om te zorgen voor financiële stabiliteit voor de werknemers", gaat hij verder. "Over die financiële zekerheid is er nu een voorakkoord. De werknemers krijgen volgende week uitgebreid de tijd om dat te bestuderen."

Axalta behoudt in Mechelen een aantal andere niet-productieactiviteiten (verkoop, technische dienstverlening, ondersteunende functies), goed voor 126 werknemers.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • roland peeters

    Jobs,jobs,jobs,....die verdwijnen .

  • ivan lindekens

    jobs jobs jobs dat zou toch de prioriteit zijn van deze regering ???

Lees meer