Foto ter illustratie.
AFP Foto ter illustratie.

Onuitgegeven coalitie van Groen, CD&V en Open Vld sluit deal over vergroening bedrijfswagens

Het federale parlement trekt de vergroening van de salariswagens naar zich toe. Een onuitgegeven 'coalitie' van CD&V, Open Vld en Groen heeft een deal gesloten over het uitdoven van het gunstregime voor auto's op fossiele brandstoffen vanaf 2025, zo bericht De Tijd vandaag. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens het compromis zou het gunstregime enkel nog toegekend worden aan 100 procent emissievrije wagens. Concreet gaat het om elke auto die vanaf 2025 ingeschreven wordt. Voor auto's die tussen 2023 en 2025 in gebruik genomen worden, blijft het huidige fiscale regime tot 2029 van kracht. "Het voorstel wordt volgende week toegelicht in de Kamer", zegt Dieter Van Besien van Groen.

De verwachting is dat ook de socialisten aan boord komen. De Franstalige liberalen zijn volgens De Tijd een onzekere factor, maar in prin­cipe volstaat een Vivaldi-coalitie van groenen, socialisten, christendemocraten en Open VLD om aan 76 zetels te raken.

Op de steun van de N-VA hoeven de initiatiefnemers niet te rekenen. De partij gaat zich onthouden, kondigt Kamerlid Wouter Raskin aan. "Vanwege de ongelukkige timing. De coronacrisis stelt ons voor de zwaarste economische uitdaging sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. We vinden dit niet het moment om zo radicaal in te grijpen in de fiscaliteit van bedrijfswagens.”

119 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alfons LABIE

    Met een beetje loon zit je in hoogste belastingschijf, hier staan vele onzinopmerkingen over. Als dit afgeschaft moet volgens velen dan ook de subsidiering van jullie dienstencheques poetsvrouw, subsidiering van kinderen, fietsvergoedingen, kortingen op trein tram bus en ga zo maar eindeloos verder. Ik zie enkel jaloersheid in de commentaren tot ze zelf een salariswagen krijgen...

  • Rudy Steyleman

    Meer dan 5 miljard belastingsvoordeel voor 10 procent van de (meest verdienende) Vlamingen. Waar zit de rechtvaardigheid? Autogebruik subsidiëren is absurd in 2020. de Groenen worden stilaan ook blauw heb ik de indruk.

Lees meer