PHOTO_NEWS

Onzekerheid blokkeert nieuwe investeringen in elektriciteitscentrales

De aanslepende onzekerheid over de kerncentrales blokkeert elke nieuwe investering in elektriciteitscentrales, waarschuwt de energieregulator Creg. Dat staat vandaag in de krant De Standaard.

Hoewel de waarschuwingen voor een dreigend stroomtekort erop wijzen dat er ruimte is voor nieuwe investeringen, heeft tot nu toe geen enkele investeerder zich gemeld. Volgens een nieuw rapport van de energieregulator Creg wordt de markt geblokkeerd door de aanslepende discussies over de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2 en de mogelijke heropening van de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange later dit jaar.

Zeker als de scheurtjescentrales later dit jaar opnieuw opengaan, is de ruimte voor nieuwe investeringen bijzonder gering, vrezen velen. Bovendien geloven investeerders niet dat de regering erin zal slagen tegen 2025 de omstandigheden te scheppen die het mogelijk maken om alle kerncentrales te sluiten. Creg vraagt "die onzekerheden zo snel mogelijk weg te nemen om een gunstig investeringsklimaat te scheppen".

Verder stelt de Creg onder meer voor om noodgeneratoren van bedrijven als strategische reserve in te zetten om black-outs te voorkomen.

Lees meer