Commissievoorzitter Nadia Sminate (N-VA).
Photo News Commissievoorzitter Nadia Sminate (N-VA).

Ook commissies Binnenlandse Zaken en Justitie vervroegd bij elkaar na reportage over Schild & Vrienden

Commissie radicalisering komt samen in Vlaams parlement na 'Pano'-reportage

Na de commissie radicalisering van het Vlaams parlement komen ook de federale Kamercommissies Binnenlandse Zaken en Justitie zo snel mogelijk bij elkaar. Dat naar aanleiding van de Pano-reportage over Schild & Vrienden. De commissie radicalisering komt volgende week donderdag samen om het te hebben over de rechtse jeugdorganisatie, kondigde commissievoorzitter Nadia Sminate (N-VA) aan. Eerder had burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld) daar al toe opgeroepen.

Het is Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) die de commissies Binnenlandse Zaken en Justitie bij elkaar laat roepen, meldt hij op Twitter.

Radicalisering

De commissie radicalisering zetelt in het Vlaams parlement en gaat vooral preventief te werk en bekijkt hoe radicalisering bij jongeren tegengehouden kan worden. De bespreking van de commissie volgende week donderdag staat volledig los van het juridisch onderzoek door het parket. 

"Ik ben gedegouteerd door wat ik in de reportage gezien en gehoord heb", zegt Sminate. 

In het verleden lag de focus van de commissie vooral op de religieuze radicalisering en met name op de problematiek van Syriëstrijders en de moslimradicalisering. Maar Sminate laat er geen misverstanden over bestaan: "We moeten een duidelijk signaal geven dat we elke vorm van radicalisme en extremisme verwerpen en moeten aanpakken. Het kan niet dat onze jongeren bezig zijn met dit soort dingen. De commissie moet elke vorm van extremisme en haatprediking bespreken". 

"Hoogst verontrustend"

Bart Somers, Open Vld-burgemeester van Mechelen, tweette vanmorgen dat de "echte politieke strijd vandaag" er een is "tegen de barbaren en het populisme, in elke stad, elke dag opnieuw". Zijn advies: "Nooit meeheulen, zelfs niet een beetje". Hij vroeg een dringende samenkomst van de commissie in het Vlaams Parlement. "Schild en vrienden hoogst verontrustend: haat, totalitair denken, verheerlijking geweld, aankondiging milities, racisme en antisemitisme." Somers is ondervoorzitter van de commissie.

Ook Groen-politicus Imade Annouri, tweede ondervoorzitter van de commissie radicalisering, riep gisteren al op versneld bij elkaar te komen.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eddy DESMET

    En de rol van de staatsveiligheid in deze zaak ??? Waartoe dient die eigenlijk nog ?Ook opkuisen.

  • Tiziana Troukens

    Dankje Pedro om per-fect weer te geven hoe 'ignorant' velen hier zijn... Lees. Het. Artikel. Zoals de (N-VA!) voorzitter van de commissie zélf zegt: de Commissie is anti ALLE radicalisering. Linkse, Rechte, Islamitische, Anti-Islamitische, Anti-Joden, Anti-Homo's, Anti-Niet-Homo's, ... ALLE. Radicalisering. Leer toch eens een beetje kritisch nadenken, alsjeblieft. Wat voor discriminatie zou dat pas zijn, een commissie énkel en alleen om die Islamieten een beetje in 't oog te houden.

Lees meer