Een schildpad krijgt een schrobbeurt in een aquarium in Duitsland, ter illustratie.
Frank Molter/dpa Een schildpad krijgt een schrobbeurt in een aquarium in Duitsland, ter illustratie.

Ook indoordierenparken en kinderboerderijen mogen deuren maandag openen

Niet alleen dierentuinen en -parken in open lucht, maar ook indoorparken zoals een aquarium, dolfinarium of reptielenhuis, mogen vanaf maandag de deuren weer openen. Ze moeten daarbij dezelfde maatregelen treffen als de andere ‘natuurbezienswaardigheden’. Dat blijkt uit de nieuwste versie van de vraag-en-antwoordrubriek op de website info-coronavirus.be.

De heropening van dierentuinen, natuurparken en dergelijke werd na de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag aangekondigd. Onder meer Zoo Antwerpen, Planckendael en Pairi Daiza gaan maandag weer open.

Voorwaarden

In de FAQ-rubriek op de coronawebsite van de overheid wordt verduidelijkt dat ook kinderboerderijen en indoordierenparken tot de ‘natuurbezienswaardigheden’ horen. Zij mogen dus vanaf maandag ook weer bezoekers ontvangen.

Er gelden wel voorwaarden. Zo moeten ze hun tickets online of telefonisch verkopen, geldt er een maximum van één bezoeker per tien vierkante meter publieksruimte, moeten cafetaria's en speelplekken gesloten blijven, enzovoort. En shows met publiek mogen niet. 

Gegidste bezoeken?

De overheid preciseert voorts dat gegidste bezoeken mogelijk zijn in de bezienswaardigheden, zowel in de natuurparken als in de culturele bezienswaardigheden (musea, monumenten, kastelen,...). Deze laatste mogen vanaf maandag ook weer bezoekers ontvangen. Dergelijke bezoeken met gids mogen wel alleen voor mensen die onder hetzelfde dak wonen. Groepsbezoeken zijn niet toegestaan, behalve opnieuw voor mensen die onder hetzelfde dak wonen. En andere gegidste bezoeken, zoals met stadsgidsen, blijven verboden.

In de vraag-en-antwoordrubriek wordt nog toegevoegd dat avonturenparken en grotten gesloten moeten blijven.

Lees ook: 

OVERZICHT. Fase 2 van de versoepeling kan van start: dit betekent het voor u

REPORTAGE. Zo ziet een bezoekje aan Pairi Daiza er vanaf maandag uit: overal handgel en op tijd doorschuiven bij de panda’s (+)

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos verelst

    Maar naar je tweedeverblijf gaan aan zee of de Ardennen of naar je vaste caravan gaan is een echt rëeel héél groot risico voor de volksgezondheid ! Begrijpe wie begrijpe kan.

  • Monique Daele

    Daele Monique, ik vraag mij toch af waarom er nog een veiligheidsraad in juni moet komen.2de fase begint 18 mei.de mensen moeten tevreden zyn dat we rustig aan de light Lockdown (40%heeft dit NOOIT gedaan)nu begint De Wever al zijn speelpleinen open te stellen.De grote voorbeelden van stad of gemeente doen toch hun zin.Waarom dan een veiligheidsraad?ik blijf in mijn kot en ben tevreden dat er nog60%ook zo oordeelt.Geen vaccin Geen veiligheid.De tyd zal het uitwijzen in het najaar

Lees meer