Baert Marc

Ook Stad Brussel verbiedt Rich Meet Beautiful-billboards

"Uitbuiting van kwetsbare meisjes": Debaets dient klacht in tegen 'sugardatingcampagne'

De billboards van datingsite Rich Meet Beautiful die studenten uitnodigt om tegen betaling gekoppeld te worden aan een sugar daddy worden ook op het grondgebied van de Stad Brussel verboden. Dat bevestigt het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close.

"De Stad Brussel zal deze reclame ook verbieden, want de burgemeester kan zich hier uiteraard niet in vinden", vertelt woordvoerster Maïté Van Rampelbergh. "Er is ook geen aanvraag geweest om met een dergelijk voertuig met billboard te mogen rondrijden op de campussen. Daarom zullen wij het bevel geven aan de politie om deze weg te halen."

Gisteren dook er al een billboard op aan het Janson auditorium op de campus van de Université Libre de Bruxelles aan de Franklin Rooseveltlaan. Nog gisteren besliste de Leuvense schepenen Denise Vandevoort (Gelijke Kansen) en Bieke Verlinden (Studentenzaken) al dat de promotie voor de datingsite niet welkom is in studentenstad Leuven.

Tegen de campagne, die zich richt op studenten tussen 18 en 26 jaar, werd inmiddels al een klacht ingediend bij de Jury voor Ethische Praktijken die de klacht volgende week dinsdag zal behandelen.

"Seksistisch en vernederend"

Intussen zegt ook Brussels staatssecrataris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) dat ze een klacht indient tegen de campagne. Zij is naar eigen zeggen "gechoqueerd" door de campagne. "Het bedrijf achter deze agressieve en verachtelijke campagne is ongetwijfeld actief in het domein van de prostitutie van jonge studentes", aldus Debaets.

"Voor mij gaat het om de uitbuiting van kwetsbare meisjes die het soms niet breed hebben en die worden aangetrokken met de belofte van overvloedige geschenken en financiële vergoedingen als ze zich ter beschikking stellen van oudere zakenmannen." Bovendien zijn de beelden die gebruikt worden in de campagne volgens Debaets ronduit "seksistisch en vernederend" voor vrouwen.

Lees meer