Open Vld-lijsttrekker Christian Leysen.
BELGA Open Vld-lijsttrekker Christian Leysen.

Ook Vld-lijsttrekker Christian Leysen twijfelt aan pensioenleeftijd en betaalbaarheid

Ook Open Vld-lijsttrekker Christian Leysen twijfelt aan de pensioenleeftijd en de betaalbaarheid. Dat zei hij eerder in een interview met HLN. “Wij hebben een pensioensysteem na de Wereldoorlog ingevoerd toen mensen gemiddeld 65 werden, de pensioenleeftijd werd gezet op 65. Vandaag is de effectieve gemiddelde pensioenleeftijd 60 jaar en leven de mensen minstens tot 80 jaar. Wij hebben geen geld voor al die pensioenen”, aldus Leysen.

Ik vind dat schandalig dat men dat durft vertellen, een verlaging van de pensioenleeftijd. Wat is de realiteit? Bismarck heeft een pensioenleeftijd ingevoerd op het moment dat men 47 jaar gemiddeld oud werd. Vanaf 75 werd je verondersteld ziek te zijn. Dat je niet meer kan werken”, stelt Leysen in het interview. 

“Wij hebben een pensioensysteem na de Wereldoorlog ingevoerd toen mensen gemiddeld 65 werden, de pensioenleeftijd werd gezet op 65. Vandaag is de effectieve gemiddelde pensioenleeftijd 60 jaar en leven de mensen minstens tot 80 jaar. Wij hebben geen geld voor al die pensioenen. Iedereen zegt ‘maar ik heb ervoor bijgedragen’. Neen, we zitten met een repartitie. Alles wat binnengekomen is hebben we verdeeld. Dus we kunnen niet verdelen wat er niet is. We moeten zorgen dat er voldoende actieve bevolking is die op een billijke en eerlijke manier pensioenen kan garanderen voor degenen die gewerkt hebben”, besluit de Open Vld-politicus.

Standpunt Open Vld

De discussie woedt volop na de uitspraken van Bart De Wever in Terzake. Ook die liet verstaan dat op termijn de pensioenleeftijd mogelijk verhoogd zal moeten worden als de levensverwachting blijft stijgen. Bij Open Vld -de partij van Leysen- is het officiële standpunt nochtans dat men 45 jaar moet werken voor een volledig pensioen. 

Dat standpunt maakte hun voormalige Pensioenminister Vincent Van Quickenborne nog eens duidelijk op Twitter. “Sp.a en Groen willen volledig pensioen na 42 jaar werken. Onbetaalbaar. N-VA wil pensioenleeftijd naar 68 en meer. Onhaalbaar. Open Vld houdt vast aan 45 jaar werken. Met flexibele pensioenleeftijd van 63 tot 67 naargelang men begint te werken op 18 of 22 of meer”, aldus Van Quickenborne. 

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten herhaalde op Twitter dat ze wil inzetten op het langer aan de slag houden van wie al wat ouder is. “We brengen de werkelijke pensioenleeftijd van 60 jaar dichter bij de wettelijke”, aldus Rutten.

108 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christian Alex

    Wat mij in heel deze discussie toch wat tegen de borst stoot is het 'moeten werken', alsof dat zo verschrikkelijk is. Ik doe mijn werk nog altijd graag. Ik ken vele mensen die op gezegende leeftijd nog altijd werken. Wat is er nu mis met werken? Misschien wat minder, misschien eens enkele maanden vrij, maar er zijn toch mogelijkheden genoeg voor kortere en kleine (bij)verdiensten? Of misschien moet dat nog beter omkaderd worden? De deeleconomie schept bijvoorbeeld veel nieuwe mogelijkheden.

  • franky eliano

    Er zijn nog nooit zoveel werkenden geweest als nu. Vroeger werkten alleen de mannen en nooit was er geld tekort om de pensioenen uit te betalen. Dus stop met die larie te verkondigen

Lees meer