3 AFFLIGEM: Walter De Donder in zijn burgemeesterskabinet in Affligem.
Mozkito AFFLIGEM: Walter De Donder in zijn burgemeesterskabinet in Affligem.

Ook Walter ‘kabouter Plop’ De Donder wil CD&V leiden

Aan allen die zich kandidaat stellen, proficiat! Ook Walter De Donder, de burgemeester van Affligem én de burgemeester van Samson & Gert doet een gooi naar het voorzitterschap van CD&V. Hij is al de vijfde kandidaat-voorzitter, na Vincent Van Peteghem, Katrien Partyka, Raf Terwingen en Sammy Mahdi.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Donder (58) is bij het grote publiek vooral bekend als ‘kabouter Plop’ en ‘meneer de burgemeester’ in Samson & Gert, maar hij is al sinds 2000 politiek actief. In 2011 werd hij burgemeester van Affligem. De Donder deed van op een strijdplaats al verschillende keren mee aan de parlementsverkiezingen, maar haalde nog nooit een zetel. 

“Bezorgd”

In een videoboodschap legt De Donder uit waarom hij zich kandidaat stelt. “Ik ben bezorgd om onze partij, ik ben bezorgd om CD&V. Omdat de stem van de Dorpstraat niet luid genoeg klinkt in de Wetstraat. De mensen begrijpen het niet goed meer waarover het gaat, en als je het niet begrijpt, dan ben je het vertrouwen kwijt. Ik wil mij engageren voor onze partij. Ik wil mij inzetten voor CD&V, opdat er binnen CD&V beter geluisterd zou worden naar de Dorpstraat.”

De Donder vindt dat CD&V de “tegenstellingen (moet) overstijgen” en aan “kruispuntdenken” moet doen. “We moeten met elkaar in dialoog gaan. En daar waar we samen in dialoog gaan, gaat er creativiteit ontstaan en gaat uw stem uit de Dorpstraat luid genoeg klinken in de Wetstraat.”

“Dynamiseren”

“Ik ga aan de slag op de manier waarop ik als burgemeester te werk ga: door eerst goed te luisteren, door uit te leggen hoe de vork aan de steel zit, opnieuw te luisteren en door dan te beslissen. We gaan dit doen op straat en online, want de wereld staat niet stil. Ook op deze manier wil ik samen met onze leden onze partij dynamiseren”, besluit De Donder.

LEES OOK. Walter De Donder is kandidaat-voorzitter bij CD&V: portret van een selfmade-politicus


Het blijft in ieder geval kandidaat-voorzitters regenen bij de Vlaamse christen-democraten. Het is afwachten of er nog kandidaten opduiken. Allicht wel. Vanmiddag liet Kris Declercq, de burgemeester van Roeselare, weten geen kandidaat te zijn. Dat voedt de geruchten dat Joachim Coens, de Zeebrugse havenbaas en burgemeester van Damme, zich kandidaat zou stellen. Verder is het ook uitkijken naar wat Pieter De Crem en Hendrik Bogaert van plan zijn. Voor maandagochtend 8 uur moeten alle kandidaturen binnen zijn.

3
Kristof Ghyselinck
3 De Donder als ‘kabouter Plop’
BELGA De Donder als ‘kabouter Plop’

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • eric debanne

    Hij mag zeker voorzitter worden voor mijn part ...! De enige die de waarheid durft te vertellen En niet blind of naïef is hoe het eraan toe ga in dit land !

  • Christian Alex

    Over 'luisteren': Gaston Eyskens: Een minister buigt niet voor verzet van de straat. Laat dat nu pas zijn wat Kris Peeters de hele tijd heeft gedaan: de mening van de somste uit de straat verkondigd.

Lees meer