ANP

Ook winkelen in buurland vanaf vandaag weer mogelijk

 Niet alleen familiebezoeken over de grens zijn vanaf vandaag weer toegelaten, ook winkelen over de grens mag weer. Dat blijkt uit de recentste publicatie van het Staatsblad. Die versoepeling is genomen uit praktisch oogpunt voor mensen die in de grensstreek wonen, verduidelijkt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Op dit moment zijn alle voorwaarden vervuld om op een verantwoorde manier de toelating te geven om opnieuw familie te bezoeken over de landsgrens”, zei minister De Crem gisteren. Vandaag blijkt dat dat ook geldt voor een tripje naar de winkel. 

Het is echter niet de bedoeling dat mensen nu massaal naar de buurlanden rijden om daar te gaan shoppen. “Het is een volgende stap in de versoepeling en zoals bij de andere stappen doen we een beroep op het gezond verstand van de mensen en hun verantwoordelijkheidsgevoel”, klinkt het.

Gesloten grenzen 

Familie bezoeken aan de andere kant van de landgrens was sinds 20 maart niet meer mogelijk. Ons land sloot toen de grenzen voor niet-essentiële verplaatsingen.

Sinds 10 mei is het toegestaan om een beperkte groep van vier personen in eigen land te bezoeken. Over de grenzen heen kon dat echter nog niet. Om dat alsnog mogelijk te maken, vroeg minister De Crem hierover een advies aan de GEES, de expertengroep die de exitstrategie begeleidt. Hij voerde ook gesprekken met zijn collega’s in de buurlanden.

63 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stefanie van Dijk

    'Onze winkels hebben steun nodig' Onze winkels maakten grof misbruik van het feit dat we niet de grens over mochten, daar heb ik geen medelijden mee! Gelukkig mag familiebezoek eindelijk weer, dat vind ik het belangrijkste. En wat dat winkelen betreft, vergeet niet al die Nederlanders die bij ons komen voor benzine, diervoeding en de meubelboulevard

  • patrick feyen

    Ja sommige kunnen wat sparen in het buitenland maar zoveel zal het echt niet zijn, zet vooral je maskertje op voor je eigen vals vrijheidsgevoel en koop vooral niet in eigen land zodat er nog meer mensen hun werk verliezen. Wat hier niet te koop is, geen probleem maar als je een beetje oplet moet je echt niet naar het buitenland!

Lees meer