Gisteren gaf het farmabedrijf Roche al toe dat het onderworpen werd aan een onderzoek.
AP Gisteren gaf het farmabedrijf Roche al toe dat het onderworpen werd aan een onderzoek.

Ook ziekenhuizen betrokken in onderzoek naar farmasector

Ook ziekenhuizen komen in het vizier van de mededingingsautoriteiten in hun onderzoek naar praktijken die het biosimilaire geneesmiddelen moeilijk maken om op de markt te komen. Dat is uit goede bron vernomen. De ziekenhuizen hebben een brief met de vraag om informatie gekregen van de mededingingsautoriteiten, zegt de Vlaamse koepelorganisatie Zorgnet-Icuro. De Belgische Mededingingsautoriteit maakte gisteren bekend dat het binnengevallen is bij bedrijven uit de farmaceutische sector. Ze worden ervan verdacht de concurrentie op de markt van biosimilaire geneesmiddelen tegen te werken.

Het gaat om meerdere bedrijven waar huiszoekingen zijn gebeurd. Eén ervan is alvast Roche, dat gisteravond toegaf dat het onderworpen is aan een onderzoek. Maar ook ziekenhuizen zouden in het vizier van de mededingsautoriteit zijn gekomen. Gisteren klonk het al bij de concurrentiewaakhond dat ziekenhuizen een voorkeur blijven hebben voor de originele producten, en niet de biosimilaire geneesmiddelen.

In een reactie zegt Zorgnet-Icuro dat de ziekenhuizen een brief hebben gekregen van de mededingingsautoriteit, “met de vraag om informatie over bepaalde producten aan te leveren”, zegt Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen bij de koepelorganisatie. “Er wordt informatie gevraagd over de aankoop van bepaalde medicijnen.”

Biosimilaire geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die een gelijkwaardige werking hebben als gepatenteerde biologische geneesmiddelen. Ze kunnen op de markt komen als het patent van het origineel geneesmiddel is verstreken.Het kan bijvoorbeeld gaan om insulines, behandelingen tegen de ziekte van Crohn, behandelingen in de oncologie of behandelingen tegen reuma. Eenvoudig gezegd: het zijn de ‘witte producten’ van de farmaceutische industrie.

De huiszoekingen kunnen nog de hele week duren, en kunnen mogelijk ook worden verlengd. Indien het tot boetes komt, kunnen die alvast heel hoog oplopen. De mededingingsautoriteiten baseren zich voor de boete immers op de omzet van het product dat door de restrictieve praktijken wordt bevoordeeld ten nadele van de alternatieve producten. Het gaat om geneesmiddelen die zeer courant worden gebruikt, met dus een grote omzet. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • karl van dyck

    Raad van bestuur van ziekenhuizen en raad van bestuur ziekenfondsen werken al jaren en jaren samen onder 1 hoedje. De ene kan niet zonder de andere en dat heeft de bevolking reeds ondervonden door de steeds stijgende bijdrage.En het volgende dat er komt is dat de raad van bestuur van de banken er zich ook gaat mee bemoeien en dat bevolking VERPLICHT gaat worden door de overheidsmarionetten om een bijkomende ziekteverzekering af te sluiten.Alles is zo duidelijk maar velen zien de hypocrietie niet

  • Odilon Saverien

    Gelieve eerst Deblock op de rooster te leggen en geef haar een dopbrief dat is dan al een begin van een grote besparing voor de belgen.

Lees meer