BELGA

Op de valreep akkoord over hepatitisbestrijding

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) hebben net voor het einde van de regeerperiode een akkoord gesloten over de aanpak van Hepatitis C. Het hepatitisplan zorgt voor een systematiek in de screening van de risicogroepen, schrijft De Standaard vandaag.

Het probleem rond hepatitis was dat de bevoegdheden en initiatieven versnipperd waren. De ziekte, die de lever aantast, wordt enkel via bloed overgedragen en vooral mensen uit bepaalde risicogroepen riskeren besmet te raken.

Het hepatitisplan maakt, naast een systematiek in de screening van risicogroepen, gratis anonieme tests in zieken­huizen mogelijk. Het zet zwaar in op de voorlichting van huisartsen en andere gezondheidswerkers, van de risicogroepen en van het brede publiek, en er komt een centraal oproepnummer waar vragen kunnen worden ge­steld.

De terugbetaling van de behandeling laat het plan ook niet langer afhangen van het uitvoeren van een biopsie. En ook een eventuele terugbetaling van de inentingen zal worden onderzocht, luidt het. Nieuwe geneesmiddelen zullen sneller terugbetaald worden. En ook een eventuele terugbetaling van de inentingen zal worden onderzocht, luidt het in een persbericht.

Een nieuw 'Plan Hepatitis C' moet het aantal besmettingen terugdringen, seropositieven sneller op de hoogte brengen van hun toestand en de behandeling en levenskwaliteit van patiënten verbeteren, Vandeurzen.

Vandeurzen zelf stipt drie punten aan die belangrijk zijn om het plan te doen slagen. Zo moet het steeds duidelijk zijn welke overheid waarvoor verantwoordelijk is, is de betrokkenheid van de eerstelijnsgezondheidszorg noodzakelijk en moet het plan ingebed worden in het globale gezondheidsbeleid van alle overheden.

Lees meer