Photo News

Opdracht informateurs Coens (CD&V) en Bouchez (MR) verlengd tot 4 februari

De koning heeft de opdracht van informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez verlengd tot 4 februari. Dat hebben beiden vanavond verklaard na afloop van hun audiëntie op het paleis. Verder bleven ze karig met commentaar. “We gaan op zoek naar een meerderheid in dit land”, aldus Coens.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De informateurs waren meer dan vier uur op het koninklijk paleis om hun eindverslag voor te leggen aan koning Filip. “De informateurs hebben aan de Koning een verslag uitgebracht. Zij zullen enkele elementen verder aftoetsen en hun eindconclusies voorleggen op 4 februari 2020", zo luidt het in een mededeling van het Paleis.

De verlenging van de opdracht komt onverwacht. De voorbije twee weken moesten de informateurs nagaan of een toenadering tussen PS en N-VA, de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens, mogelijk is.

PS-voorzitter Paul Magnette blies de paars-gele piste gisteren eigenhandig op. “Aan de onderhandelingstafel toont de PS haar goede wil, maar Bart De Wever maakt geen enkel compromis. Op een bepaald moment heeft het lang genoeg geduurd”. Volgens De Wever wil de PS liever geen regering met een meerderheid aan Vlaamse kant. “Ze willen liever een regering waarin zij de baas kunnen spelen”.

Verkiezingen is altijd een optie als iets niet lukt, maar laat ons hopen dat het toch lukt

Joachim Coens, CD&V

Voor de camera van Terzake (VRT) bleef informateur Coens vaag over de richting die het nu uit zou kunnen gaan. De CD&V-voorzitter blijft hopen dat er op inhoudelijk vlak een meerderheid gevonden kan worden. Op de vraag of er nieuwe verkiezingen kunnen komen zei Coens dat “alle mogelijke pistes besproken zijn”. “Verkiezingen is altijd een optie als iets niet lukt, maar laat ons hopen dat het toch lukt”.

Coens en Bouchez zijn sinds 10 december informateur en hebben sindsdien verschillende pistes verkend. De CD&V van Coens dringt aan op een coalitie met N-VA, zodat er ook aan Vlaamse kant een meerderheid zou zijn. De PS zei maandag echter dat de N-VA te weinig toegevingen doet inzake sociaal beleid en ziet niet in hoe samen met N-VA te regeren.

De MR van Bouchez leek een tijd aan te sturen op een “Vivaldi-coalitie” van liberalen, socialisten, groenen aangevuld met CD&V. Maar de Vlaamse christendemocraten bleven er tot nu toe bij dat de N-VA aan boord moet kunnen worden gehouden. 

Lees ook: Zoektocht naar regering wordt stilaan echte dodentocht: wie vertrouwt wie nog?

428 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    De kiezer heeft het beleid van de Zweedse coalitie afgekeurd, gekozen voor een sociale correctie op het neoliberale beleid. Sommige Vlaamse partijen kronkelen zich in alle bochten om de keuze van de kiezer te negeren. Een expertenregering. Desnoods de oppositie. Zicht vast klikken aan een ander. Ondertussen installeren ze in Vlaanderen een Zweedse coalitie 2.0 die een sociaal bloedbad organiseert. Hebben uitdovende transfers en het communautaire niets mee te zien. Eigen profijt wel.

  • danny janssens

    Hoe sterker VB hoe sterker de samenhang tussen de Waalse partijen zal zijn en hoe kleiner de Vlaamse aanwezigheid in federale regering. Maar t is de keuze van de Vlaming, niet van PS, Ecolo of MR

Lees meer