Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.
OPEN VLD Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.

Open Vld: “Inhoud die PS en N-VA naar voren schuiven moet worden bijgestuurd”

Open Vld wil onderhandelen over een nieuwe federale regering, maar “de economische en institutionele inhoud die N-VA en PS naar voren schuiven moet worden bijgestuurd”. Dat valt te horen bij Open Vld. De Vlaamse liberalen blijven bovendien vastgeklonken aan de Franstalige MR. “De liberale familie is beschikbaar om onderhandelingen daarover te starten om zo tot een regering te komen met de drie klassieke politieke families en N-VA”, klinkt het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het uitgebreid partijbestuur van Open Vld heeft zaterdagochtend vergaderd, nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever de druk op de Vlaamse liberalen vrijdagavond verder opvoerde in de studio’s van VTM Nieuws en Terzake.

Volgens De Wever, die samen met PS-voorzitter Paul Magnette van het Paleis de opdracht heeft gekregen een nieuwe federale regering te vormen, staan de werkzaamheden al behoorlijk ver, maar moet de MR gelost worden. “Niemand is nog voorstander van de MR in de regering”, lanceerde de N-VA-voorzitter. Vooral partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez veroorzaakt wrevel. Hij “is er alleen op uit de onderhandelingen te doen mislukken”, aldus De Wever. De eigen nota van de liberale as MR-Open Vld was dan weer een “sprookjesnota”, eveneens “bedoeld om te mislukken”.

De economische en institutionele inhoud die N-VA en PS naar voren schuiven staat nog zeer ver van onze visie en moet worden bijgestuurd

Open Vld in mededeling

Maar Open Vld wijkt niet. Het partijbestuur schaart zich achter onderhandelingen, maar vindt unaniem dat N-VA en PS hun plannen moeten aanpassen. “De economische en institutionele inhoud die N-VA en PS naar voren schuiven staat nog zeer ver van onze visie en moet worden bijgestuurd”, klinkt het in een mededeling. Voorzitter Egbert Lachaert verklaarde vorig weekend nog dat zijn partij niet wil meestappen in een project dat een staatshervorming doorduwt in ruil voor een links economisch beleid, reden waarom MR en Open Vld de onderhandelaars afgelopen week een eigen prioriteitenlijstje onder de neus schoven.

As met MR

De Vlaamse liberalen blijven ook achter de as met MR staan. “De liberale familie is beschikbaar om onderhandelingen daarover te starten om zo tot een regering te komen met de drie klassieke politieke families (liberalen, socialisten en christendemocraten, red.) en N-VA.” Dat brede draagvlak is volgens Open Vld nodig, “gezien de grote uitdagingen waar ons land voor staat”.

De Wever opperde gisteren dat een “bubbel van 5 partijen” - PS, sp.a, CD&V, cdH en N-VA - binnen twee tot drie weken een regering kan vormen. Alleen kan die samenstelling slechts bogen op 70 van de 150 Kamerzitjes, en is er dus minstens nog een zesde partij nodig. Als Open Vld en MR niet mee willen, gaat de blik automatisch naar Ecolo en Groen, maar dat lijkt nog ingewikkelder. De twee groene partijen vormen een minstens even stevige as, en bovendien heeft Ecolo altijd gezegd niet met N-VA te willen onderhandelen.

Lees ook:

Carl Devos: “Zal de ultieme federale regeringspoging struikelen over pyromaan Bouchez?” (+)

“Een staatshervorming in ruil voor een zak geld? Dat gaan wij niet pikken” (+)

180 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Raoul Rouma

    Gans mijn leven liberaal gestemd. Maar met alle respect voor de echte beschutte werkplaatsen, maar sinds Rutten hier gepasseerd is is het hier véél erger. De echte presteren nog wat waar de burge, hier zit een hoopje ellende die mekaar benijden en allemaal de gouden beker willen winnen. Structuur nul, programma ?, respect voor iemand nul. Een zootje met nu een verwelkte miss, misschien met kwaliteiten maar zeker geen politieke. Een hoop ellende maar verliefd op MR die dit zootje moet bevredigen.

  • Gino Denil

    Ze hebben nochtans een heel sociaal programma dat al duizenden jaren bewezen heeft dat het werkt. Neem het van de meerderheid en geef het aan de minderheid.

Lees meer