Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten te gast in VTM NIEUWS.
Printscreen video VTM NIEUWS Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten te gast in VTM NIEUWS.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten na kritiek van N-VA en CD&V: “Je regeert niet tegen iemand”

Nadat informateur Paul Magnette de paars-groene partijen afgelopen weekend bij elkaar had geroepen, zonder CD&V en N-VA, waren vandaag alle ogen gericht op de liberalen van Open Vld. Welke richting kiest de partij: paars-geel of paars-groen? Open Vld wil op dit moment nog geen keuze maken. CD&V en N-VA haalden scherp uit naar de liberalen, maar Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten laat zich niet onder druk zetten. Dat benadrukte ze vandaag in VTM NIEUWS. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Binnen Open Vld zijn er twee kampen over de te volgen weg: paars-groen, zonder N-VA, of paars-geel, mét N-VA. Na de vergadering van de paars-groene partijen is er een frictie tussen de top van N-VA en Open Vld ontstaan. “Ze laten al veertien dagen niets meer weten aan ons. We hebben altijd fijn onderhandeld om die Vlaamse regering te maken. We hadden ook een overeenkomst om de logica van de Vlaamse regering - die toch gericht is op competitiviteit, jobcreatie en economisch herstel - door te trekken op federaal vlak. Plotseling word je dan eigenlijk in de rug geschoten en gaan ze achter je rug met anderen onderhandelen. Daar stelt zich wel een probleem”, reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever. 

Ook CD&V-onderhandelaar Koen Geens haalde eerder deze ochtend scherp uit naar de paars-groene optie en de liberalen. Hij begreep naar eigen zeggen niet “hoe de liberalen zich hier in kunnen vinden”. “De houding van Open Vld is voor mij een enigma (een groot raadsel, red.). Het is een raadsel hoe je je als liberale partij die in de Vlaamse regering zit - die toch op budgettaire orthodoxie gesteld is - daarin kunt vinden.”

“Niet tegen iemand regeren”

Rutten, die vandaag te gast was in VTM NIEUWS, maakt duidelijk dat “je nooit tegen iemand regeert”. “We zijn een liberale partij en samen met MR vormen wij een liberale as. Dat wil zeggen dat we voluit gaan voor ons project. Mensen die werken, mensen die gewerkt hebben en mensen die vooruit willen, ja, daar gaan wij voor”, zegt de Open Vld-voorzitster. 

“Op dit moment is er een informateur aan het werk tot 9 december. Een informateur brengt mensen samen, informeert en luistert. We leggen onze eigen punten op de tafel. Wat die punten zijn, waar we in geloven en waar we voor staan, dat bepalen we wel zelf. Daar heb ik echt niemand anders voor nodig. Dat doen we als partij samen in een liberale familie”.

‘Liever paars-geel, want paars-groen is nog moeilijker’ was het mantra tot een tijdje geleden bij Open Vld. “Alles is moeilijk”, reageert Rutten. “We zijn nu meer dan 180 dagen na de verkiezingen. Ik denk dat het hele land vraagt dat er een oplossing komt. Wij passen voor blokkering. Laat de informateur zijn werk doen. Als liberalen zullen we zelf wel bepalen wat we goed vinden. Als we in een regering stappen, dan beoordelen we dat op basis van het project. Dat moet een positief project zijn. We moeten ons daarin herkennen. Ik vind het nogal brutaal als ik de commentaar de laatste dagen lees.”

Ethische kwesties

Open Vld diende onlangs een wetsvoorstel in om euthanasie bij wilsonbekwamen, zoals mensen met dementie, mogelijk te maken. Ook over de uitbreiding van de abortustermijn van 12 naar 18 weken werd gedebatteerd. Noch N-VA noch CD&V begrijpen waar Open Vld mee bezig is, tenzij het creëren van goodwill in een paars-groene setting.

“Wij zijn geen partij die andere partijen achterna loopt als het gaat over ethische dossiers”, zegt Rutten in Terzake. “We zijn daarin een voorloper. Een aantal dingen hebben we al lang geleden onder paars-groen gerealiseerd. Natuurlijk wordt er om een debat gevraagd. Al sinds 2002 zelfs. Het wordt tijd om de euthanasiekwestie bij mensen met dementie naar het parlement te brengen. Dit is een vraag vanuit de samenleving”, klinkt het nog. 

294 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bob Boomer

    Ach mevr. Rutten, hoe eens op met te zeggen wat ons land wil of wat de Vlamingen willen. In de politiek gaat het enkel om wat de partijtop wil.

  • anna vandenberg

    Zes miljoen Vlamingen verkopen voor een goudstuk dat is de ideologie van OpenVLD, ze zullen beloond worden met een Europees jobke.

Lees meer