Faroek Özgünes.
VTM Faroek Özgünes.

Opgepakte Faroek Özgünes belandt in zelfde ruimte als Duivelskoppel: “Even leek het alsof ik hun plaats zou innemen in gevangenis”

Faroek Özgünes is enkele uren opgepakt in Abidjan. De misdaadjournalist bij VTM NIEUWS is in opdracht van Telefacts samen met collega-reporter Marieke Lust in Ivoorkust om een reportage te maken over het Duivelskoppel, Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote. Zij zitten in Abidjan in de cel, in afwachting van hun uitlevering naar België vanavond, wegens een moord in 1996.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Toen Faroek en zijn collega aan het filmen waren in de buurt van de gevangenis waar Van Acker en Lacote opgesloten zitten, werden ze benaderd door het Ivoriaanse leger. De journalisten werden opgepakt en overgebracht naar de gevangenis, om daar ondervraagd te worden. De gsm’s van Faroek en Marieke werden in beslag genomen en urenlang was er geen contact tussen de journalisten en de redactie van VTM NIEUWS.

VTM NIEUWS heeft onmiddellijk Buitenlandse Zaken en de Belgische ambassade in Ivoorkust gecontacteerd. Zij konden Özgunes en Lust opsporen in de MACA-gevangenis, waar ook Van Acker en Lacote opgesloten zitten. Buitenlandse Zaken vroeg hun onmiddellijke vrijlating. Na lang wachten werden de twee uiteindelijk vrijgelaten. 

“Lacote zag er slecht uit”
“We zaten enkel en alleen vast omdat we een stand-up in de straat aan het opnemen waren, met de gevangenis op de achtergrond", doet Özgünes het verhaal. “We werden overgebracht naar een ander lokaal en op een bepaald moment werden Van Acker en Lacote ook naar daar gebracht. Ze waren klaar om overgebracht te worden naar de Gendarmerie Nationale voor hun uitlevering vanavond. We hebben dus de kans gehad om even met hen te praten en te vragen hoe het met hen is.”

“Ze hadden intussen zelf ook al vernomen dat ze zouden uitgeleverd worden. Hilde kon het nog niet geloven, ze wilde het eerst met haar eigen ogen zien gebeuren. Lacote zag er heel slecht uit en kon het ook niet helemaal vatten. Hij denkt dat hij niet in staat is om die reis te maken.”

“Het was vrij verrassend dat we plots in dezelfde ruimte zaten. Het leek bijna alsof wij hun plaats zouden innemen in de gevangenis. Zo voelde het toch wel eventjes aan.”

Lees meer