3 De Audi RS6 Avant met Nederlands kenteken die achterbleef aan de bank.
Toon Royackers De Audi RS6 Avant met Nederlands kenteken die achterbleef aan de bank.

Opnieuw mislukte plofkraak op Argenta-filiaal: DOVO ontdekt achtergelaten explosieven, tientallen buurtbewoners geëvacueerd

Op een filiaal van Argenta in Bree is vanmorgen een plofkraak gepleegd. Dat wordt bevestigd door de woordvoerster van Argenta en burgemeester Liesbeth Van der Auwera. In de loop van de ochtend werd bovendien duidelijk dat enkele aanwezige springtuigen in het gebouw nog niet ontploft waren, waardoor tientallen buurtbewoners werden geëvacueerd. Volgens het parket van Limburg lieten de daders aan de bank ook een wagen met een Nederlandse nummerplaat achter. 

Rond 4 uur werden buurtbewoners van Argenta in Bree wakker door een luide knal. Drie daders hadden daar geprobeerd met explosieven de geldautomaat op te blazen. Na de ontploffing zijn de daders te voet weggevlucht in de richting van de Boogschuttersstraat. De politie ging in de omgeving meteen op zoek naar de daders, maar er konden geen verdachte personen meer worden aangetroffen. Bij de zoekactie werden ploegen van andere politiezones, een speurhond en het droneteam ingeschakeld. 

Het is niet zeker of er geld gestolen is. Terwijl Argenta zelf bekendmaakte dat er geen buit is gemaakt, liet de politie CARMA in een mededeling weten dat het momenteel nog onduidelijk is of er iets gestolen is. De materiële schade, zowel aan de bank als aan omliggende woningen, is wel groot. Er vielen geen gewonden.

Evacuatie

Ook DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, werd ter plaatse gestuurd. Na onderzoek bleek er nog een niet ontploft springtuig aanwezig te zijn, waarna rond 10 uur beslist werd de buurt te evacueren. Alle gebouwen in een perimeter van honderd meter rondom het Argenta-kantoor werden ontruimd. Het zou gaan om vijftig tot honderd buurtbewoners.

“De situatie is onder controle. De mensen krijgen opvang in het stadhuis. Een zeventigtal bewoners zit momenteel in het stadhuis. Het is nog niet geweten hoelang de evacuatie zal duren”, aldus burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) van Bree.

De omgeving werd rond 13 uur weer vrijgegeven. DOVO, heeft de springstof verwijderd en afgevoerd om die elders onschadelijk te maken. De bewoners die geëvacueerd waren, konden opnieuw naar huis. Omwonenden die door de plofkraak schade hebben aan hun woning of voertuig kunnen bij de politie van de zone CARMA aangifte doen en hun verzekeringsagent contacteren.

3 Ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse.
Toon Royackers Ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse.

Auto 

Er is een auto met Nederlandse nummerplaat blijven staan aan de bank, bevestigt het parket van Limburg. Het gaat om een donkergrijze Audi RS6 Avant met Nederlandse nummerplaat. Dat zou de piste kunnen ondersteunen dat de bende die achter de plofkraken in Limburg zit, afkomstig is uit Nederland.

De auto is mogelijk onbruikbaar geworden door de explosie. “Mogelijk is de wagen noodgedwongen achtergelaten omdat deze blokkeerde door de impact van de ontploffing op de airbag. Verder onderzoek moet uitwijzen of de wagen effectief met de feiten te maken heeft”, zo staat te lezen in een mededeling van de politie van de zone CARMA en het parket van Limburg.

Voorlopig zijn er volgens politie en parket geen aanwijzingen naar eventuele verdachten.

3 Er is veel schade aan de bank en de omringende gebouwen.
Toon Royackers Er is veel schade aan de bank en de omringende gebouwen.

Derde plofkraak

Het is de derde plofkraak op enkele weken tijd in Limburg. Op 20 januari werd een plofkraak gepleegd op een bankkantoor van BNP Paribas Fortis aan het Marktplein in Hamont-Achel. Een week daarvoor werd ook al een plofkraak gepleegd op een geldautomaat van een bpost-kantoor in Kinrooi. 

Bekijk ook:

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Sil Bakker

    Waarschijnlijk de zogenaamde Audi- bende.Doen niet veel meer in Nederland en richten zich nu op DE en BE. Rijden altijd in snelle Audis.

  • Walter Decock

    Argenta heeft een goede beveiliging, alle kraken mislukken! De collega's kunnen hier van leren, de gangsters hebben het nog niet door blijkbaar.

Lees meer