Opnieuw treinverkeer tussen Mol en Herentals na vondst oorlogsbom

Het treinverkeer tussen Mol en Herentals is rond 17.35 uur hernomen, nadat het was stilgelegd door de vondst van een oorlogsbom. Dat meldt Frédéric Petit van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Er zijn de komende uren wel nog gevolgvertragingen mogelijk. Het springtuig was volgens de lokale politie een zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog, maar ze bleek uiteindelijk ongevaarlijk.

Een graafwerker stootte omstreeks 15.40 uur op de bom bij werken aan de spoorwegbrug over het Kempisch Kanaal in Herentals. De politie kwam ter plaatse en bezorgde de eerste vaststellingen aan ontmijningsdienst DOVO. Die zag meteen dat het om een Amerikaanse vliegtuigbom ging. Er werd een veiligheidszone van 200 meter ingesteld, wat betekende dat zowel het trein- als het scheepvaartverkeer moest worden stilgelegd. Ook het jaagpad langs het kanaal werd aan beide zijden afgesloten. Er lagen wel geen woningen binnen de zone.

De ontmijningsdienst kwam vervolgens zelf ter plaatse. Omstreeks 17.20 uur werd vastgesteld dat er geen ontstekingsmechanisme meer aanwezig was in de bom. De veiligheidszone werd daarop onmiddellijk opgeheven. De bom werd wel meegenomen voor verdere ontmanteling. Het gaat om een zogenaamde 1.000-ponder, met 230 kilo TNT aan boord.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer