Archieffoto van de zoektocht naar Hotome in het Polderbos.
UNKNOWN Archieffoto van de zoektocht naar Hotome in het Polderbos.

Oud-inspecteur buiten vervolging voor Polderbosmoorden

De raadkamer in Antwerpen heeft Rachid B., die vroeger inspecteur was bij de politiezone Rupel, buiten vervolging gesteld voor de moorden op Yves Hotome (23) en Pascale Wauters (34). Het dossier van hoofdverdachten Sebastiaan S. en Nick B. werd overgemaakt aan het parket-generaal met het oog op hun verwijzing naar het hof van assisen.

De twee slachtoffers behoorden tot een notoir vriendenclubje uit Hoboken dat voornamelijk uit druggebruikers en criminelen bestond. Ook Sebastiaan S., Nick B. en Rachid B. maakten er deel van uit. De zwakbegaafde Pascale Wauters verdween op 18 juli 1998. Enkele maanden later was het de beurt aan Yves Hotome.

Opdrachtgever
De politie vermoedde dat ze om het leven waren gebracht, maar pas in 2005 kwam er een doorbraak toen kroongetuige Philippe C. een brief schreef waarin hij Rachid B. als opdrachtgever aanduidde voor de twee moorden. Rachid B. en de rest van het vriendenclubje belandden achter de tralies.

De politie-inspecteur bleek uiteindelijk niets met de moorden te maken te hebben, maar Sebastiaan S. en Nick B. des te meer. Op hun aanwijzen werden de skeletten van Hotome en Wauters opgegraven in het Polderbos in Hoboken.

Fantasie
Volgens de twee hoofdverdachten was het Hotome die Wauters om het leven bracht. Het zou altijd al een fantasie van de student geweest zijn om iemand te verkrachten en te doden. Sebastiaan S. en Nick B. ontkennen dat ze bij de moord op Wauters betrokken waren.

Volgens Nick B. wilde Hotome hem vervolgens ook uit de weg ruimen, omdat hij diens loslippigheid vreesde. Hij had Sebastiaan S. gevraagd om hem daarbij te helpen. Ze trokken met z'n drieën naar het Polderbos, zogezegd om het lichaam van Wauters te herbegraven. Toen Hotome op Nick B. wilde schieten, had Sebastiaan S. hem ontwapend en neergeschoten. Hij had Nick B. vervolgens gedwongen om ook op Hotome te schieten om zich van zijn stilzwijgen te verzekeren.

Geen onbekende
Sebastiaan S. en Nick B. worden verdacht van beide moorden, maar bekennen alleen hun betrokkenheid bij de moord op Hotome. Het is nu aan de kamer van inbeschuldigingstelling om hen naar het hof van assisen te verwijzen. Het zou voor Sebastiaan S. al de tweede keer zijn dat hij voor een volksjury moet verschijnen. In 2000 kreeg hij 17 jaar cel voor een moordpoging.

Rachid B. werd buiten vervolging gesteld. Ook hij is geen onbekende voor het gerecht. Hij kreeg eerder al zes jaar cel voor diefstal, afpersing en drugshandel, feiten die hij pleegde toen hij nog bij de politie werkte. Naast Rachid B. werden ook Peggy V. en Patrick I., die ook deel uitmaakten van het vriendenclubje, buiten vervolging gesteld. (belga/ka)

Lees meer