Een vrouw legt bloemen neer op de plaats waar de tragische gebeurtenis zich afspeelde.
UNKNOWN Een vrouw legt bloemen neer op de plaats waar de tragische gebeurtenis zich afspeelde.

Ouders doodgereden studentes vinden milde straf verkeerd signaal

De ouders van de drie studentes geneeskunde, die om het leven kwamen nadat ze in Oosterzele aangereden werden door een bestuurder die gedronken had, vinden de straf van de politierechter geen goed signaal om jongeren te doen begrijpen wat de gevolgen zijn van rijden onder invloed. "We hoopten dat de uitspraak jonge bestuurders zou laten beseffen wat er hen boven hun hoofd hangt als ze dronken in de wagen stappen. Dat signaal is er niet", zegt de vader van een van de slachtoffers.

De beklaagde reed tussen de 90 en 100 kilometer per uur en had gedronken. Op het moment van het ongeval zou de bestuurder 1,56 promille alcohol in het bloed gehad hebben. Volgens de advocaten van de nabestaanden had de jongeman nooit het risico mogen nemen om nog in de wagen te stappen. Het ongeval was volgens hen een combinatie van alcoholmisbruik, overmoed, oververmoeidheid en een stuurfout.
 
De verdediging van de jongeman had een werkstraf gevraagd. De ouders van de slachtoffers wilden dat hij in scholen zijn verhaal deed aan andere jongeren, maar de rechter ging daar niet op omdat hij de bevoegdheid niet heeft om de werkstraf praktisch in te vullen. Na de uitspraak las de advocate van de beklaagde in de rechtszaal een brief voor van de moeder en van de jongeman zelf, gericht aan de ouders van de slachtoffers. De man zei dat hij bereid is samen te zitten met de ouders en over zijn ervaringen te gaan spreken.

"Ook geen signaal uit politiek"
De burgerlijke partijen hebben nog niet beslist of ze in beroep gaan tegen het vonnis. "We hoopten dat de uitspraak jonge bestuurders zou laten beseffen wat er hen boven hun hoofd hangt als ze dronken in de wagen stappen. Dat signaal is er niet. Vanuit de politiek komt er ook zeker geen signaal, want nergens in de campagne wordt er over verkeersveiligheid gesproken", zegt vader Vincent Leus.
 
De uitspraak op burgerlijk vlak valt pas in oktober. De burgerlijke partijen vragen een morele schadevergoeding die oploopt tot meer dan 200.000 euro. (belga/ypu)

Lees meer