Nathalie Muylle (CD&V), federaal minister van Werk en Economie.
Photo News Nathalie Muylle (CD&V), federaal minister van Werk en Economie.

Overheid betaalt meer dan helft van Belgische beroepsbevolking

Door de explosieve toename van het aantal tijdelijk werklozen heeft sinds deze week meer dan de helft van de Belgische actieve beroepsbevolking recht op een loon of vervangingsinkomen van de overheid. Dat schrijft De Tijd vandaag. Het gaat om bijna 3 miljoen mensen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Door de co­ronacrisis zijn er in ons land momenteel meer dan 1 miljoen tijdelijk werklozen. Tel je daar de 391.000 Belgen in klassieke werkloosheid bij, de 843.000 ambtenaren en leerkrachten en de 647.000 werknemers uit de zorgsector, dan kom je op bijna 3 miljoen mensen die betaald of gesubsidieerd worden door de overheid. Op een totale beroepsbevolking van 5,45 miljoen Belgen is dat meer dan de helft.

De coronacrisis doet het tekort op de Belgische begroting dan ook exploderen tot 7 procent van het bbp, meldt De Tijd op basis van bronnen rond de Nationale Bank.

30 miljard euro

De economische impact van het virus zorgt ervoor dat het begrotingstekort met zeker 5 procentpunt uitdiept, zo is de verwachting. Samen met het verwachte begrotingstekort van voor de crisis van 2 procent dreigt dus een begrotingstekort van 7 procent en meer, of meer dan 30 miljard euro, aldus de krant.

Vooral de impact van de verwachte recessie op de overheidsfinanciën weegt op de begroting. Een krimpende economie doet via uitkeringen de uitgaven stijgen en de belastinginkomsten dalen.

CD&V-voorzitter Joachim Coens reageert op Twitter op het groeiende begrotingstekort. “De doeltreffendheid en gerichtheid van maatregelen moet ernstig bekeken worden. Zorg ook voor onze toekomstige generatie”, zo tweet de CD&V-voorzitter.

Bouw en dienstencheques

Woensdag liet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) al verstaan dat hij graag opnieuw meer mensen aan de slag wil zien gaan. Onder meer in de bouw en bij de dienstenchequebedrijven wordt er volgens hem soms te snel beroep gedaan op de regeling van technische werkloosheid. “Ik denk dat er te makkelijk naar technische werkloosheid gegrepen wordt. Het is vandaag ook goed burgerschap om te zorgen dat de maatschappij blijft draaien. Ik roep ook de privésector op om haar verantwoordelijkheid te nemen”, zo zei Jambon woensdag in het Vlaams Parlement.

Lees ook: Tijdelijk werkloos en zin om te werken? Zo pak je het aan (+)

48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy Madou

    Waarom moet de zelfstandige in de Wallonië 5000 euro krijgen 1000 euro meer dan de Vlaamse zelfstandigen, gaan ze weer de euro's komen halen in Vlaanderen, achter de gesloten deuren wordt er verder gewerkt met vele bestellingen die geleverd worden aan huis of via online, welk verlies hebben ze toch die sukkelaars.

  • Paul Luyckx

    Niet vergeten de vele honderdduizenden die van het OCMW leven dus de werkelijkheid ligt nog een pak hoger.

Lees meer