Koningin Mathilde, enkele jaren geleden, tijdens een bezoek aan een tentoonstelling in het Egmontpaleis in Brussel, georganiseerd door de FOD Buitenlandse Zaken.
Photo News Koningin Mathilde, enkele jaren geleden, tijdens een bezoek aan een tentoonstelling in het Egmontpaleis in Brussel, georganiseerd door de FOD Buitenlandse Zaken.

Overheid klungelt met kunst: "Je kan werk makkelijk ongemerkt laten verdwijnen"

De federale overheidsdiensten hebben duizenden kunstwerken waarvan ze de waarde niet kennen. In sommige gebouwen slingert kunst rond die niet terug te vinden is in een inventaris. Dat schrijft De Tijd. "Het is op veel plaatsen makkelijk om werken ongemerkt te laten verdwijnen", is te lezen in de krant.

De grootste kunstcollectie bevindt zich bij de FOD Buitenlandse Zaken, met meer dan 4.500 schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken. Het professionalisme waarmee Buitenlandse Zaken de kunstcollectie beheert, staat volgens De Tijd in schril contrast tot de toestanden bij andere federale overheidsdiensten. Meestal hebben de administraties geen benul van de waarde van hun collectie. Vaak is er niet eens een inventaris. Het is dus op veel plaatsen een koud kunstje om werken ongemerkt te laten verdwijnen.

De Regie der Gebouwen heeft geen algemene inventaris van de kunstwerken in de meer dan 1.000 overheidsgebouwen die de Regie beheert. Ze rekent erop dat de diensten die de gebouwen bezetten, dat zelf bijhouden. 

Bij Financiën ligt heel wat kunst stof te vergaderen. De administratie stelde wel een inventaris op in 2016, maar de waarde van de werken is nooit berekend. Driekwart van een honderdtal schilderijen bij Binnenlandse Zaken wordt niet benut. Van de geleende werken is er een inventaris, maar die is al 15 jaar oud en niet volledig. Bij Justitie houdt de gevangenisadministratie ook geen inventaris of archief bij van de kunstwerken in de gevangenissen. De federale pensioendienst heeft dan weer wel perfect zicht op zijn 85 schilderijen, die samen 142.000 euro waard zijn. De FOD Mobiliteit en Volksgezondheid hebben dan liever geen kunst meer.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gerard Braeckmans

    Als dat kunst is daar op die foto ben ik het paard van Caligula.

  • Ronny Rutmans

    Het is dan ook soms moeilijk het verschil te zien tussen kunst en afval !

Lees meer