Thinkstock

Overheid slaagt er moeilijker in mensen uit de armoede te halen

De overheid slaagt er veel minder dan vroeger in om mensen via herverdeling uit de armoede te tillen. Dat blijkt uit een studie van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven naar de lage middenklasse in België. 

Voor de studie voerden de wetenschappers een vergelijkend onderzoek uit met drie verschillende representatieve bevragingen bij Belgische huishoudens. Op basis daarvan brachten ze de inkomens- en levensomstandigheden van de Belgische bevolking in kaart over een periode van dertig jaar. 

Wat blijkt? De lage middenklasse, die wordt onderscheiden van de kernmiddenklasse en hoge middenklasse, bleef over het algemeen vrij stabiel qua omvang. In 1985 behoorde 21 procent van de Belgen tot die klasse, terwijl dat aandeel in de jaren 2000 stabiliseerde rond 18 procent.

Sociale mobiliteit

De lage middenklasse is voor de actieve bevolking veelal een tussenstation in plaats van een eindstation, zo blijkt uit het onderzoek. De sociale mobiliteit - hoe vaak ze zich kunnen opwerken maar ook zakken naar een andere inkomensklasse - is er het grootst van alle inkomensklassen. 

Terwijl 34 procent van de actieve bevolking zich opwerkt, zakt ook 21 procent door naar de armoede. "Vooral laagopgeleiden, huurders en werklozen vallen af", aldus Van Lancker. Meer dan de helft van de mensen die in armoede belandt, blijft daar bovendien minstens drie jaar hangen.

Overheidsherverdeling

Het overheidsoptreden heeft daarbij een grote invloed. In vergelijking met 1985 is het effect van overheidsherverdeling drastisch veranderd. Terwijl toen na herverdeling 33 procent van de armen en 34 procent van de lage middenklasse zich konden opwerken, ging het in 2016 nog om respectievelijk 28 procent en 27 procent. 

Dat terwijl steeds meer mensen na herverdeling uit de boot vallen: in 1985 ging zakte 17 procent door de tussenkomst van de overheid van de lage middenklasse naar de armen, terwijl het in 2016 om maar liefst 28 procent ging.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jos robben

    grenzen dicht, alle migranten terug naar afzender en men heeft 8 miljard ter beschikking voor de noden van de eigen bevolking. Er is niks mis met eigen volk eerst!

  • Ludwig Vanden Boer

    Als die mensen die in de armoede zitten en zelf iets kunnen doen zich ook eens zouden inspannen om dat ook te doen zodat de overheid zich kan bezig houden met dezen die echt niet verder kunnen. En dan nog eens stoppen met de invoer van probleemgevallen, we hebben er zelf al genoeg.

Lees meer